Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:35

Milo u opoziciji, Dodik u Zagrebu, oživljava li srpska spoljna politika četiri stuba

Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović rekao je za RTS da bi bio pogrešan put kada bi se novi pobednici u Crnoj Gori ponašali kao vlast koja je došla da bude večna. Srpske pozicije u regionu popravile su se nakon potpisivanja pisma o namerama u SAD, istakao je Jović komentarišući posetu Milorada Dodika Zagrebu.
Zanimljiv početak nove političke sezone na Zapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Balkanu. Prvo, 30. avgusta tektonski poremećaj desio se u Crnoj Gori - posle 30 godina izborni poraz doživeo je Milo Đukanović.

Profesor Dejan Jović, rekao je gostujući putem video-linka u emisiji Oko da je tektonska promena u Crnj Gori istorijski događaj, ali ne i revolucija - dobro je da i stranke, odnosno koalicije, koje su dobile jedan mandat više shvataju da se ne radi o revoluciji nego o pobedi na izborima. 
Prema njegovim rečima, bio bi pogrešan put kada bi se novi pobednici ponašali kao vlast koja je došla da bude večna.
Ističe da je Crna Gora dugo imala večnu vlast i da sada ne treba da propusti priliku da ima ozbiljan, funkcionalan, demokratski pluralizam.
"Radi se o važnoj pobedi. Očekujem da će Milo Đukanović ostati predsednik, da će pokušati održati kontrolu nad instrumentarijem države, koju je i sam gradio i da će pokušati da uspostaviti kohabitaciju koja bi ograničila stvarnu moć izbornih pobednika", rekao je Jović.
Postoje očekivanja da će druga strana oslabiti, da će niki ljudi otići iz koalicije koja je pobedila, bilo iz DPS-a, što je glavni izazov za budućnost, smatra Jović.  
"Suze regiona za Milom"Kaže da nije prviše iznenađen time da se "suze rone za Milom" jer je Đukanović bio faktor stabilnosti u Crnoj Gori u smislu hiperstabilnog poretka koji dugo traje - drugima je lakše raditi s njim nego izložiti se nepoznatom i doneklle neizvsnom.
"Radi se o nepoznavanju situacije u Crnoj Gori, mislim da su procene bile pogrešne o ljudima koji vode opoziciju, sada daju vrlo razumne izjave, a i Milo Đukanović se ponaša racionalno u ovom trenutku", istakao je Jović. 
"Hrvatska je videla da ne može ignorisati RS"Milorad Dodik sastao se u Zagrebu sa hrvatskim državnim vrhom Zoranom Milanovićem i Andrejom Pleknovićem.
Jović podseća da je Plenković rekao da je Dodik dugo tražio susret u Zagrebu na najvišem nivou, a čestitao je pobedu Milanoviću. Potom je rekao, kada je prezentovao non-pejper Vučiću, pre odlaska u Vašington, kojim je otvoreno pitanje RS ponovo u korelaciji sa kosovskim pitanjem, da je taj dokument poslao i Milanoviću u Zagreb.
Odgovarajući na pitanje zašto je Dodik baš sada primljen u Zagrebu, Jović kaže da tu moramo primetiti da su se srpske pozicije u regionu nešto popravile nakon potpisivanja pisma o namerama Beograda i Prištine u SAD.
"Svima je postalo jasno da Srbija može očekivati ako bude pametna da to iskoristi, da sada ima nove potencijelne saveznike, SAD i Izreal, koji je novi akter na Zapadnom Balkanu prema kojem je Srbija učinila veliku uslugu, kao prebacivanje ambasade u najavi", ističe Jović.
Protivusluga bi mogla doći oko pitanja jačanja srpskog uticaja u BiH, zbog toga je interes za BiH povećan i u Srbiji a kao odgovor na to i u Hrvatskoj, objašnjava profesor.
Prema njegovim rečima, Hrvatska je videla da ne može ignorisati Republiku Srpsku, niti Dodika.
Zvog čega bez susreta sa Pupovcem i Miloševićem Dodika je primio vladika Porfirije, a nije bilo susreta sa Pupovcem i Miloševićem.  Govoreći o tome da li je to neobično, Jović kaže da to zavisi zbog čega je došao i koje su teme na dnevnom redu.
Jović pojašnjava da bi pristustvo predstavnika Srba za Hrvatsku, kada se raspravlja o statusu RS, moglo biti problematična stvar, otovrilo bi etničko pitanje za koje Hrvatska misli da postoji u BiH, a smatra da je rešeno u Hrvatskoj.
"Možemo spekulisati o tome. Tu je bilo nekoliko teških izjava povodom odlaska Miloševića u Knin, 5. avgusta -  to bi mogao biti jedan od razloga", rekao je Jović. 
Posetu Dodika možemo da čitamo u širem ključu onoga što se dogodilo 5. avgusta u Kninu, moguće promene politike premijera Plenkvoća prema Srbima.
"Tu se radi o dve paralelne linije, jedna stvar je unutar Hrvatske koja je rezultat izbora u Hrvatskoj gde se pokazalo da ne smeta koalicija HDZ-a sa SDSS-om, da zbog toga ne gube glasove i obrnuto", rekao je Jović.
"Tu se radi o kreditu koji je HDZ zadobio kod srpske zajednice i drugih manjina jer je više puta porazio predstavnike radiklane desnice i one koji su neskloni ka kolaicijama sa nacionalnim manjinama", kaže Jović.
Kada se govori o Dodikovoj poseti, Jović kaže da je predstavljen kao vođa srpskog naroda i rečeno je da govori i u ime RS i u ime Srbije. "Tu se radi o rešavanju problema koji imaju etničku osnovu - nije primljen kao član Predsedništva, to otvara mogućnost da se izbegne prijem Komšića", ukazao je Jović. 
Šta Srbija dobija dogovorom iz Vašingtona Jović kaže da Vašingtonski dogovor ma koliko bio čudan na prvi pogled - ima važne potncijale za Srbiju, a Trampu omogućava da kaže u kampanji da je mirotvorac.
"Uvlačnje Izraela može dugoročno gledano koristiti Srbiji, niko ne zna hoće li Tramp ostati predsednik, ali ako Srbija ima Izrael na svojoj strani, onda ko god bude američki predsednik moraće uzeti tu činjenicu u obzir", ukazao je Jović. 
Kaže da ne treba precenjivati opcije, radi se o mogućnostima. 
"Ako Tramp pobedi, taj sporazum je odradio svoje, reći će napravio sam slične sporazume na Bliskom istoku, što je važnije. Mislim da je za Srbiju važno da i ako ostaje na politici četiri stuba - da unapredi odnose sa SAD jer je taj stub bio najslabiji, odnosi sa Rusijom i Kinom bili su bolji, odnosi sa EU su bili lošiji, zbog oklevanja EU i zbog nedostatka nekih reformi u Srbiji", kaže on.
Sa Sjedinjenim Državama je bio veliki problem, podvlači profesor Jović.
"Tako da mi se čini da se ne može govoriti o promeni srpske spoljne politike - da bi bila vezana samo za SAD ili zapad, već o oživljavanju politike četiri stuba koju Vučić sprovodi i dalje, koja nije njegova, nastala je u doba demokrata", zaključio je Jović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.