Izabrana nova vlada Crne Gore

Izvor: Blic, 29.Dec.2010, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana nova vlada Crne Gore

PODGORICA - Crna Gora je danas dobila novu vladu koja ima dva potpredsednika i 15 ministarstava, a na njenom čelu je premijer Igor Lukšić. Nova vlada, 39. po redu, izabrana je u parlamentu nakon odluke premijera Mila Đukanovića da podnese ostavku.

Za izbor Vlade glasalo je 46 poslanika vladajuće koalicije DPS - SDP, Bošnjačke stranke i albanskih stranaka, dva poslanika su bila uzdržana, dok je 25 poslanika iz redova opozicije bilo uzdržano.

Nakon izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade premijer Lukšić, dva potpredsednika i 15 ministara položili su zakletvu.

Lukšić je u ekspozeu rekao da će njegova vlada raditi na daljoj političkoj, ekonomskoj i bezbjedonosnoj stabilnosti Crne Gore na njenom putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Nova vlada je izabrana nakon povlačenja premijera Mila Đukanovića, koji je na toj funkciji proveo pet mandata.

Posmatrači primećuju da novi premijer nije govorio šta će nova vlada preduzeti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od uslova za prijem Crne Gore u Evropsku uniju, koja je nedavno postala kandidat.

Biografija Igora Lukšića

Novoizabrani premijer Igor Lukšić je rođen 1976. godine u Baru. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 1998, na kome je magistrirao 2002, a tri godine kasnije doktorirao na temu "Tranzicija - proces ostvarivanja ekonomskih i političkih sloboda".

Završio je specijalistički kurs na Diplomatskoj akademiji u Beču. Profesionalnu karijeru započeo je u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore.

Četiri puta je biran za poslanika u republičkom parlamentu. Od januara 2003. bio je savetnik predsednika vlade Mila Đukanovića za odnose sa javnošću.

U martu te godine u Savetu ministara SCG izabran je za zamenika ministra inostranih poslova iz Crne Gore. Za ministra finansija Crne Gore imenovan je 16. februara 2004. godine.

Savet ministara Srbije i Crne Gore imenovao je Lukšića 23. marta 2004. za guvernera državne zajednice u Svetskoj banci i zamenika guvernera SCG u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Posle osamostaljenja Crne Gore u maju 2006. Lukšić je u novoj crnogorskoj vladi izabranoj krajem te godine ponovo postao ministar finansija, a u decembru 2008. izabran je i za potpredsednika crnogorske vlade.

U junu 2009, posle martovskih prevremenih parlamentarnih izbora, Lukšić je izabran za potpredsednika vlade za poslove međunarodne ekonomske saradnje i za ministra finansija.

Lukšić je docent i predavač na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis u Podgorici. Objavio je više naučnih i publicističkih radova, kao i jednu knjigu poezije i proze i knjigu "Spontani poredak i tranzicija". Član je predsedništva Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Lukšić govori engleski, francuski i italijanski jezik. Oženjen je Natašom sa kojom ima ćerke Sofi i Dariu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.