Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAMTIĆU U 2014: Milan Stanković

Vođa grupe „Sevdahbejbi”

Beogradski bend „Sevdahbejbi” objavio je ove godine drugi album „Sega mega ti i ja”. Posle debi izdanja „Ganc novi fank”, sa obradama narodnjačkih pesama „Tri poljupca”, „Izvini dušo, izvini” i „Ljubi me brzo, žurim”, koje su postale hitovi, publika je prihvatila i novu muzičku avanturu Milana Stankovića, vođe grupe, pevačice Đurđine Radić, poznatije kao Điks, i njihovih „saboraca”. Muzički producent Stanković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << održaće 6. decembra u klubu „Sanset” u Nišu muzičku radionicu pod nazivom „Kako se snima album”.

Evo po čemu će Stanković pamtiti ovu godinu:

DOGAĐAJ GODINE

Nažalost, sigurno je da ćemo svi u Srbiji i okolnim republikama bivše Jugoslavije 2014. godinu pamtiti po velikim poplavama.

PROMAŠAJ GODINE

Nezainteresovanost državnih institucija za ulaganje u obnovljive izvore energije (pre svega mislim na primer profesora dr Vladana Petrovića).

DOMAĆA LIČNOST GODINE

Aleksandar Vučić. Ne gledam TV, ali kada naletim na uključen televizor, uvek vidim njega.

STRANA LIČNOST GODINE

Piter Džozef, osnivač „Zeitgeist” pokreta, zbog nesmanjene energije i entuzijazma kojima promoviše nove socijalne sisteme zasnovane na resursno baziranoj ekonomiji. 

ROMAN ILI KNJIGA GODINE

Moram da priznam da u digitalno doba nemam baš strpljenja za knjige, ali bih zato svakome preporučio audio-knjige i predavanja Alana Votsa koja su besplatno dostupna na „Jutjubu”. Vots je bio engleski filozof druge polovine 20. veka, najznačajniji po svom radu na popularizaciji istočnjačkih religija i filozofije u zapadnom svetu. Pravi melem za rane čovečanstva 21. veka.

PESMA ILI ALBUM GODINE

Porter Robinson sa svojom pesmom „Sad Machine”, kao i ceo album „Worlds” pokazuje da elektronska muzika može istovremeno da bude i energična i sofisticirana.

FILM GODINE

Film „Ona” Spajka Džounzija me je zaista oduševio svakim svojim aspektom – emotivnim, ali nimalo patetičnim scenarijem, besprekornom glumom, režijom, fotografijom i kostimima.

POZORIŠNA PREDSTAVA

„Monti Pajton uživo”. Pretpostavljam da za „Monti Pajton” ne treba obrazloženje.

KONCERT GODINE

Si Lo Grin na beogradskom „Birfestu”. Si Lo Grin je sa svojim bendom pokazao kako izgleda spoj zabave i kvalitetne muzike.

TEHNIČKA NOVOTARIJA GODINE

„Raspberry Pi” – kompjuter veličine kreditne kartice, a neverovatnih mogućnosti i snage. Pre svega je namenjen mladima koji uče programiranje, konstruisanje robota, zatim za naučne eksperimente... A pri tom košta oko 35 evra.

ŠTA ĆE OBELEŽITI 2015. GODINU

Povratak inovativne, progresivne muzike u Srbiju, pre svega kroz emisiju „Tri boje zvuka”, koja se od skoro emituje na našoj nacionalnoj televiziji RTS, u prilično udarnom terminu, što daje tračak nade da ima spasa za domaću kulturu.

Učestvujte u našoj anketi o 2014. godini. Vaše utiske i favorite u navedenim kategorijama, uz obrazloženje zašto, pošaljite mejlom na adresu spektar@politika.rs ili pismom na adresu Politika (za Spektar), Makedonska 29, Beograd.

objavljeno: 02.12.2014.
Pogledaj vesti o: Milan Stanković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.