Slučaj Beko: Odbrana traži izuzeće veštaka za DNK

Izvor: RTS, 08.Feb.2018, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Beko: Odbrana traži izuzeće veštaka za DNK

Odbrana Maje Adrovac, optužene za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine, zatražila je od Višeg suda izuzeće sudskog veštaka za DNK Dušana Keckarevića, zbog sumnje u pristrasnost i omalovažavanje stručnog savetnika odbrane.
Sud je taj zahtev odbio, ali je odbana najavila žalbu krivičnom vanpretresnom veću, pa je suđenje odloženo za 22. februar. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Pored Maje Adrovac u ovom postupku se sudi i Aleksandru Zdravkoviću, zbog optužbi da je bio neposredni izvršilac pokušaja ubistva, a na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo. 
Njegov branilac advokat Milica Colić se pridružila predlogu za izuzeće sudskog veštaka.
Keckarević je na prethodnom suđenju rekao da biološki tragovi, izolovani sa ispaljenih čaura, nesumnjivo pripadaju Maji Adrovac i da je svoj biološki materijal ostavila tako što je u svojoj ruci držala projektile, a potom ih dala nekom ko je njima napunio oružje, a potom pucao u Beka.
Ti navodi nisu u saglasnosti sa navodima koje je izneo na prvom suđenju Maji Adrovac, kada je izjavio da su njeni tragovi mogli biti preneti sekundarnim putem, što je praktično rezultiralo oslobađajućom presuduom za nju, a koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud i naložio da joj se ponovi suđenje.
Na današnjem suđenju stručni savetnik odbrane Oliver Stojković izneo je mišljenje kojim je pokušao da pobije dopunjeni nalaz veštaka Keckarevića, tvrdeći da Adrovčeva nije držala projektile u ruci.
Pored ostalog je istakao da brojni eksperimenti pokazuju da se DNK tragovi teško prenose na metalnu podlogu direktnim putem, a potom je analizirao studije na koje se Keckarević pozvao prilikom promene mišljenja, tvrdeći da u njima nema ništa što bi promenilo mišljenje njegovog kolege.
Nakon toga sudski veštak Keckarević se javio za reč i rekao da mu je žao što se savetnik odbrane i on bave istom strukom, i da smatra da je sud protraćio slušajući Stojkovića.
Nakon toga branilac Maje Adrovac, advokat Dalibor Katančević, zatražio je izuzeće Keckarevića.
Negraju  učešće u pokušaju ubistva
Adrovac i Zdravković negiraju svoje učešće u pokušaju ubistva Beka.
Zdravković je u pritvoru od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode. 
Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac prošle godine je spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac.
On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora.
Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena.
Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što je pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom. 
Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen. 
Beko je ranije tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću. Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena.
Ona je supruga Ivana Adrovca, koji se pominjao kao jedan od učesnika ovog dela, ali nije zvanično osumnjičen.
Pogledaj vesti o: Milan Beko

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.