Pregovori o Luci

Izvor: RTS, 01.Jul.2011, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Luci

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas spreman da razgovara sa Milanom Bekom kako bi se rešio spor sa tim preduzećem oko zemljišta Luke. Predstavnici Luke Beogradu nude model javno-privatnog partnerstva.

Posle poziva na razgovor koje je rukovodstvo Luke Beograd uputilo gradonačelniku Beograda, Dragan Đilas odgovora da je spreman za razgovor sa vlasnikom Luke Milanom Bekom kako bi se rešio spor Grada sa tim preduzećem oko zemljišta Luke.

Đilas je u emisiji "Beogradska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hronika" na RTS-u rekao da to zemljište pripada Beogradu, ali da će gradske vlasti i u slučaju da dobiju spor sa Lukom, morati da se sa njenim vlasnicima sporazumeju o razvoju tog dela grada, jer se na njemu nalaze i lučki objekti.

"Moraćemo da sednemo i da se dogovorimo. Sve što je dobro za Beograd mi ćemo da prihvatimo", rekao je Đilas govoreći o eventualnom vanparničnom dogovoru s vlasnicima Luke i dodao da se od trenutka kada je predložio da Beograd kupi Luku nije sastajao s njenim vlasnikom Milanom Bekom.

Upitan zbog čega bi Beograd kupovao Luku ako je uveren da zemljište pripada Gradu, gradonačelnik je rekao da bi kupovinom Luke spor oko prava nad zemljištem bio rešen, to jest da bi Beograd mogao da se koncentriše na razvoj tog dela grada koji je kilometar i po od

najužeg gradskog centra.

Čelnici Luke Beograd naveli su u pismu Đilasu da bi na sastanku predočili neke od mogućnosti buduće saradnje sa Gradom i model javno-privatnog partnerstva.

"Evropska unija je istakla očekivanja da Srbija razvije model javno-privatnog partnerstva, a kako je uobičajeno da se projekti ove veličine i značaja razvijaju kroz taj model, i naša razmišljanja se kreću u tim okvirima", naveli su u pismu Đilasu predstavnici "Luke Beograd".

Predloženo je da sastanku sa Đilasom, pored uprave "Luke" prisustvuju i Ivana Veselinović i Milan Beko. Ivana Veselinović je potpredsednica "Delta holdinga" Miroslava Miškovića. Posle preuzimanja "Luke Beograd", ona je obavljala funkciju predsednice. Direktor "Luke Beograd" je Olivera Božić, bivša direktorka Fonda za razvoj.

Grad Beograd i "Luka" se sedam godina spore zbog prava na raspolaganje lučkim zemljištem od oko 200 hektara. Viši sud u Beogradu je 16. maja ove godine doneo privremenu meru zabrane raspolaganja tim zemljištem, posle čega je Milan Beko, vlasnik firme "Vorldfajn" koja je kupila "Luku", ponudio državi da otkupi to preduzeće.

Pre nekoliko dana, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je Grad spreman da preuzme "Luku", po ceni po kojoj je Beko kupio to preduzeće, odnosno za 40 miliona evra.

"Luka Beograd" je saopštila da su za 93 odsto akcija tog preduzeća plaćena 54 miliona evra, a da bi prodajna cena bila 74 miliona evra, kada se doda kamata po kojoj se država zadužuje na finansijskom tržištu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.