Izvor: Politika, 29.Nov.2014, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija zaboravila amatere, ispituje poslovne partnere

MUP menja pravac istrage pokušaja ubistva Milana Beka i odustaje od ranije teze ministra Nebojše Stefanovića da ovo nije profesionalno, naručeno ubistvo

„Izuzetno lep mladić”, a možda i „žena”, uz to i „amater”, koji je pucao na biznismena Milana Beka još nije uhapšen, a policija izgleda menja pravac istrage. Za razliku od prvobitnih tvrdnji da je Beko upucan zbog „ličnog sukoba”, sada se istražuju poslovne kombinacije biznismena kojih nije bilo malo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

U tom kontekstu, javnost je juče preko tabloida obaveštena da je saslušan Stanko Subotić Cane, biznismen koji je često optuživan da je vodio „duvansku mafiju” što nije dokazano na sudovima u Srbiji i inostranstvu. On je, prema pisanju tabloida, negirao da ima ikakve veze sa pokušajem ubistva Beka, rekavši da su ranije imali poslove koji su završeni tako što je Subotić ostao uskraćen za više desetina miliona evra. Navodno je kazao i da mu nije u interesu da Beko strada, jer onda ne bi imao ko da mu vrati 30 miliona evra. Kako saznaju beogradski listovi, Subotić je odbio da ide na poligraf.

Priča o sukobu Subotića i Beka nije nova, ona datira još iz vremena dok je Subotić bio optužen pred Specijalnim sudom zbog šverca cigareta. On je tada javno istupao i optuživao Beka i Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga”, da stoje iza njegovog progona. Iza svega se, tvrdio je Subotić, krila krađa novca, iskorišćena za kupovinu „Večernjih novosti” i „Luke Beograd”. Beko i Mišković su to demantovali.

Nezvanična priča iz biznis krugova kaže da su zajednički poslovi Beka i Subotića počeli krajem 2006. godine kada su se dogovorili da kupe ugostiteljsko-turističku firmu „Putnik”. Prethodno je „Putnik” oduzet od biznismena Srbe Ilića koji ga je platio 5,2 miliona evra, iako je vrednost bila mnogo veća, pa je preduzeće prodato na berzi jednoj kiparskoj kompaniji za 42 miliona evra. Iza te kiparske firme se, po svemu sudeći, krio Beko.

Najveći kapital „Putnika” bila je njegova imovina za koju su mali akcionari tvrdili da premašuje 150 miliona evra. Među tom imovinom, najvrednijim se smatralo ostrvo Sveti Marko u Bokokotorskom zalivu. Pričalo se, mada nikad nije dokazano, da je Beko imao ulogu da operativno rukovodi preuzimanjem „Putnika” od Ilića i kupovinom na berzi, a da je Subotić u Crnoj Gori trebalo da obezbedi da se ne osporava vlasništvo nad ostrvom. Sve se dešavalo kada su Rusi masovno kupovali zemljište i nekretnine u Crnoj Gori, pa je tržišna cena bila znatno viša nego ranije.

Subotić je kasnije samo napomenuo da mu Beko duguje novac iz procesa privatizacije preduzeća „Putnik”, rekavši da su on i Beko imali profit oko 36 miliona evra.

„Od tih 36 miliona evra meni i mojim partnerima pripalo je dve trećine – što znači 24 miliona evra”, kazao je Subotić svojevremeno za B 92, ali nije otkrivao detalje na koji način su zaradili toliki novac u toj privatizaciji.

Tačka razdora između dvojice biznismena bila je upravo ta zarada koju Beko, sudeći po Subotićevim rečima, nikada nije u potpunosti vratio.

Drugi problem je privatizacija „Novosti”. Subotić je tvrdio da je njemu i nemačkom „Vacu” poručeno od ljudi iz okruženja tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice da „Novosti” mogu da se kupe jedino preko Miškovića i Beka. U tom smislu su im Subotić i „Vac” uplatili 24 miliona evra, sa ciljem da posle nekog vremena „Novosti” budu vraćene onima koji su platili za to. Umesto toga, tvrdio je Subotić, počela je agonija.

„U septembru 2006. godine trebalo je da ’Vacu’ predaju te akcije. Oni to nisu uradili, ali su zato uspeli da naprave proces protiv XY osobe u Specijalnom sudu, a znalo se da sam cilj procesa ja”, tvrdio je Subotić i dodao da su to uradili da bi njega izbacili iz posla, da bi ga iskompromitovali, da bi naterali „Vac” da izađe iz aranžmana i da na kraju bude prevaren.

Beko je s druge strane demantovao da je pare za preuzimanje „Novosti”, kao i „Luke Beograd” dobio od Subotića. On je tvrdio da je u kupovinu tog dnevnog lista ušao pošto je „Vac” tražio domaćeg partnera zbog prethodnih negativnih iskustava u Srbiji, a da prelazak „Novosti” u ruke „Vaca” nije bio predviđen ugovorom.

„Ugovor je predvideo da će postati kvalifikovani kupac za ’Novosti’ samo u slučaju ako dobiju saglasnost Antimonopolske komisije. S tim što je u jednom ugovoru, koji više ne važi, koji je bio prvi ugovor koji je regulisao naše odnose, stajalo da to ’ne može do izbora’, upravo zbog toga što Koštunica nije bio naklonjen toj privatizaciji... Koštunica sigurno nije bio taj koga sam hteo da ljutim”, izjavio je Beko.

Ove dve poslovne kombinacije očigledno je MUP procenio indikativnim, čim je Subotić saslušan. Subotića su inače svojevremeno povezivali i sa ubistvima novinara Ive Pukanića u Zagrebu i Duška Jovanovića u Podgorici koji su pisali o takozvanoj duvanskoj aferi 2001. Međutim, osim u izjavama političkih oponenata Mila Đukanovića i „nezvaničnih izvora iz policije”, Subotić nikada nije osumnjičen ili optužen za ova krivična dela.

Sada se najavljuje i saslušanje Miškovića, koji je dugo bio najbliži poslovni partner Beka. Njih dvojica su se neslavno rastali posle neuspešnog projekta da se na zemljištu „Luke Beograd” izgrade stanovi i poslovni prostori blizu reke Dunav.

Ova saslušanja zapravo otkrivaju da policija sada traga za motivom napada na Beka, za razliku od ranijih izjava posebno ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je kazao da ovo nije profesionalno, naručeno ubistvo. Saslušanje Subotića i najavljeno ispitivanje Miškovića pokazuju zapravo da su izjave bile brzoplete i da je policija izgubila dragoceno vreme usmeravajući istragu na trag o „ličnim razlozima” koji se ispostavio kao pogrešan.

Policija, jasno je sada, smatra da postoje naručioci napada na Beka, jer Subotić, Mišković ili neki drugi Bekov bivši poslovni partner, svakako ne spadaju u opis: „izrazito lep mladić od 30 godina koji ima crnogorski akcenat”.

Osim toga, pojedini naši sagovornici smatraju i da istraga policije ne ide u željenom smeru, jer se sada kao ključni argument navodi to da Beko ne želi da sarađuje sa policijom. Stefanović je prekjuče rekao da Beko nije hteo da iznese svoje sumnje o razlozima za napad. Međutim, poznavaoci kriminalistike sa kojima smo razgovarali, hipotetički pitaju šta bi bilo da je Beko podlegao povredama. U tom slučaju, šta bi bio ključni trag istrage. Uz sve to, zašto bi trebalo očekivati od Beka da 12 dana posle ranjavanja zna ko je probao da ga ubije. Jer, da je Beko znao da mu se sprema nešto opasno, sasvim sigurno se ne bi kretao bez ozbiljnijeg obezbeđenja.

Dušan Telesković

------------------------------------------------------------------------

Poligraf? Ne, hvala

Stanko Subotić juče je medijima uputio saopštenje u kom je potvrdio da je na poziv policije i u svojstvu građanina odgovorio na sva pitanja u istrazi oko pokušaja atentata na Milana Beka. „Pošto nemam šta da skrivam, uredno sam se, i u najkraćem roku, odazvao pozivu nadležnih. U izjavi sam potvrdio ono što je istina – da nemam nikakve veze sa ovim slučajem i podsetio sam ih da sam protiv Beka podneo nekoliko krivičnih prijava zbog poslovnih problema u vezi sa zloupotrebom oko privatizacije ’Novosti’. Žarka mi je želja da se taj moj spor okonča pred nadležnim sudom”, navodi se u pisanoj izjavi Stanka Subotića, u kojoj se izražava želja da policija što pre uspešno okonča istragu i pronađe krivce u slučaju pokušaja atentata.

O Subotićevom saslušanju najdetaljnije juče informiše portal E-novine, koji slovi kao blizak Subotiću. Prema tom portalu, Uprava kriminalističke policije je naručila od tabloida „Alo” tekst o navodnoj Subotićevoj umešanosti u atentat, tražila od njega da javno ne govori o detaljima svog iskaza, a zatim obavestila gotovo sve beogradske medije o saslušanju i da je odbio poligraf. E-novine lamentiraju nad novim talasom medijske histerije u kojoj je Subotić postao centralna figura na naslovnim stranama svih štampanih srbijanskih medija iako ne postoje ni najmanje sumnje da on ima bilo kakve veze sa pokušajem atentata na Beka. Taj portal tumači da je ovaj slučaj direktno upozorenje Aleksandru Vučiću da smenom Rodoljuba Milovića… nije u potpunosti odstranjeno jezgro otuđene kriminalne organizacije etablirane u redovima policije i tužilaštva. Iz E-novina saznajemo da je poziv MUP-a ubačen u poštansko sanduče Subotićevog beogradskog stana, što ovaj portal tumači kao „nadu da se Subotić neće odazvati” jer policija zna da živi u Ženevi, a ne u Beogradu. Portal potvrđuje da je Subotić odbio poligraf i otkriva da je dva sata „pisao izjavu”, da su ga pitali koliko je puta boravio u Srbiji poslednjih meseci i da li mu je udaran pečat prilikom ulaska u zemlju, zatim i koliko ima pasoša, i konačno, „šta kaže ulica”.

------------------------------------------------------------------------

Beko veruje policiji

Advokat Zdenko Tomanović, zastupnik Milana Beka, saopštio je juče da Beko ne vodi svoju istragu o pokušaju ubistva, kao i da će dati formalnu izjavu čim se za to steknu zdravstveni i pravni uslovi. „Milan Beko ne vodi svoju istragu o počiniocima i eventualnim naručiocima povodom pokušaja ubistva. To čine nadležni inspektori MUP-a kojima je Beko već tri puta iznosio svoja saznanja o događaju”, navodi se u izjavi Tomanovića.

Prema njegovim rečima, Beko je policajcima dao izjavu dan nakon operacije, a zatim i trećeg i devetog dana nakon što je operisan.

Beko je posle operacije i oporavka u bolnici pušten na kućno lečenje.

Tomanović je najavio da će Milan Beko dati i formalnu izjavu u prisustvu izabranog advokata čim se za to steknu uslovi. „U ovom trenutku njegovo zdravstveno stanje i obustava rada advokata onemogućavaju formalizovanje njegovih saznanja. To u svakom slučaju nije pravna ni činjenična prepreka efikasnom radu državnih organa imajući u vidu javna saopštenja o napredovanju policijske istrage”, naveo je advokat.

Tomanović je dodao da je Beko uveren da je njegovo poverenje u rad i efikasnost državnih organa opravdano.

Beta

objavljeno: 29.11.2014.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.