Izvor: B92, 25.Feb.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali akcionari tuže Luku Beograd

Beograd -- Mali akcionari tuže Luku Beograd za naknadu štete jer su, kako tvrde, pri prodaji Luke oštećeni za više desetina miliona evra.

Oni kažu da je rukovodstvo namerno prećutalo pravu vrednost akcija kako bi preduzeće što jeftinije prodali. Podsećamo, Luku Beograd 2005. godine kupilo je preduzeće "Volrdfin" iz Luksemburga koje se dovodi u vezu s beogradskim biznismenom Milanom Bekom. Savetnici "Vorldfina" u Srbiji kažu da ne znaju ko stoji iza te kompanije jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takva preduzeća zahtevaju anonimnost.

Luka Beograd je bukvalno poklonjena, a i država i radnici su opljačkani, tvrde mali akcionari.

Oni kažu da je oko 200 hektara ekskluzivnog zemljišta u centru Beograda dato na korišćenje, a hiljade kvadrata prostora za Srbiju strateški važnog preduzeća prodato za 40 miliona evra samo zato što su radnici verovali svom rukovodstvu.

"Ti mali akcionari koji su godine proveli u Luci Beograd da od poslovodstva koje je trebalo da bude njihov servis dožive ovo. Mi smo vlasnici a oni su se ponašali kao da je to njihova lična svojina i pravili raznorazne kombinacije”, kaže predsednik Kluba malih akcionara Milioš Milovanović.

Luka je prodata po ceni akcije od 800 dinara, a Institut ekonomskih nauka, koji je angažovalo rukovodstvo, procenilo je svojevremeno da je vrednost akcije 1774 dinara.

Akcionari tvrde da im je prava cena namerno prećutana i da su tek posle prodaje saznali za procenu Instituta.

Tako su,kako kažu, oštećeni za 30 miliona evra a država, koja je bila manjinski vlasnik Luke, po njihovim procenama, oštećena za 21 milion evra.

Međutim, Vuk Delibašić, savetnik "Vorldina" u ovom poslu kaže da je, što se njih tiče posao dobro i po zakonu odrađen i da ni za kakvu procenu nisu znali.

"Tako da je cena određena u nekom ekvilibrijumu između imovine i biznisa i bila je značajno iznad knjigovodstvene vrednosti preduzeća i smatramo pošto je takav bio i odziv da je cena bila atraktivna za akcionare", kaže Delibašić.

Ime Vuka Delibašića, bivšeg zapolsneog u Agenciji za privatizaciju, pominje se u još jednoj privatizaciji. U isto vreme dok je kupovao Luku, on je bio i direktor "Primera C", kompanije koja je postala vlasnik "C marketa".

Preduzeće "Novafin" koje se pominje i u ovoj kupovini nalazi se na istoj adresi u Luksemburgu na kojoj i "Vorldfin".

Delibašić kaže da ne zna ko stoji iza "Vorldfina2 ali potvrđuje da ga je i za Luku Beograd i za "C market" angažovao Milan Beko.

"Pa, ja ne govoriom ovom prilikom da Beko nema veze ali je osoba od uticaja na obe transakcije i ima uticaja na prodaju Luke Beograd i neko je ko je aktivno učestvovao u tome. Znam da radim za 'Vorldfin' ali ne znam ko stoji iza 'Vorldfina' i to mi ne smeta", kaže Delibašić.

Sem protiv Luke Beograd, koju akcionari tuže za nadoknadu štete, podnete su i krivične prijave za nesavesno poslovanje protiv šestoro rukovodilaca ovog preduzeća, među kojima su Miroslava Drobac, bivša direktorka Luke, Mirko Vasiljević, član UO i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu i Danijel Cvijetičanin, predsednik Nadzornog odbora i bivši savetnik Vojislava Koštunice. Vasiljević i Cvijetičanin su odbili da daju izjave o ovom slučaju

Luka Beograd se obratila Savetu

A Savet za borbu protiv korupcije predao je Vladi Srbije i Akcijskom fondu izveštaj o prodaji preduzeća Luka Beograd i zatražio da ispita ovaj slučaj. Tim povodom Savetu se obratila i uprava Luke Beograd.

U saopštenju se ističe da su, kako se navodi, iznenađeni navodima u Vestima B92 koji su juče objavljeni a prema kojima je "prodaja preduzeća Luka Beograd obavljena uz brojne prevare... u interesu krupnog kapitala".

Uprava Luke od Saveta traži da pogleda njihov izveštaj i da se sa njima sastanu jer, kako stoji u saopštenju, ovakvi navodi već proizvode ozbiljne posledice po poslovanje Luke Beograd i narušavaju njen ugled i u javnosti i kod poslovnih partnera

"Pivatizacijom omogućen monopol"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila da je privatizacijom Luke Beograd višestruko oštećena država.

U izveštaju Saveta, koji je dostavljen Vladi Srbije, navodi se da je prodajom 40 odsto akcija Luke, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, u septembru 2005. godine, firmi Vorldfin iz Luksemburga, država izgubila najmanje 21 milion evra.

"Ta šteta je razlika između procenjene vrednosti akcija Luke i isplaćene cene", navela je Baraćeva i dodala da je procenjena vrednost tih akcija, koju je uradio Institut ekonomskih nauka, bila 1.774 dinara, a akcije su prodate po ceni od 800 dinara.

Za preuzimanje 93 odsto akcija Luke Beograd ponudu je dala samo firma Vorldfin, koja je registrovana na istoj adresi kao i firma Novafin, koja je preuzela akcije C marketa, a kojom upravlja Milan Beko, ministar za privatižciju u vreme vlade Mirka Marjanovića.

"Očigledno je da je to bila prodaja po dogovorenoj ceni i za određenog kupca", istakla je Baraćeva.

Savet je u izveštaju "Koncentracija vlasništva u Luci Beograd", zapitao kako je moguće da firma Vorldfin, koja ima osnovni kapital 31.000 evra, za Luku isplati 40 miliona evra, a da se tim slučajem ne pozabave nadležne institucije u Srbiji.

"Otkupom akcija C maraketa omogućen je monopol u trgovini, a otkupom acija Luke monopol u stambenoj izgradnji", rekla je Barćeva.

Ona je objasnila da Luka ima u vlasništvu 220 hektara zemljišta u centralno gradskoj zoni, a da je Generalnim planom Beograda predviđeno izmeštanje Luke i izgradnja na toj lokaciji stambeno-poslovnog prostora.

"Izgradnja je planirana ne samo na prostoru sadašnje Luke već i na susednom nizvodnom zemljištu, na površini od oko 500 hektara, tako da i po tom osnovu prostor Luke ima ogromnu vrednost, nekoliko puta veću od one po kojoj su prodate akcije tog preduzeća", rekla je predsednica Saveta.

Savet je ukazao i na podatak da je ovlašćeni predstavnik Vorldfina u postupku preuzimanja akcija Luke Beograd, kao i direktor firme Primera C, po nalogu Novafina, bio Vuk Delibašić, koji je bio zaposlen u Agenciji za privatizaciju do 2002. godine.

Istaknuto je i da je bivši izvršni direktor Agencije Goran Mrđa, koji je na tom mestu bio do kraja 2005. godine, sada član Upravnog odbora Luke Beograd.

"Kao i izveštaj o C maraketu, tako i izveštaj o Luci Beograd pokazuje da se do monopola ne stiže bez pomoći države. Stoga je neposredni zadatak Vlade da pospeši konkurenciju i podrži delovanje regulatornih tela, a pre svega Saveta za zaštitu konkurencije", navodi se u izvestaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.