Bubalo i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebe u Luci Beograd

Izvor: RTS, 26.Dec.2017, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubalo i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebe u Luci "Beograd"

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci "Beograd", preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, čiji je krajnji vlasnik biznismen Milan Beko. Tužilaštvo će se, kako je potvrđeno RTS-u, žaliti na presudu.
Izricanju današnje presude prisustvovao je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Milan Beko, koji je prethodno pratio i završne reči tužilaštva i odbrane.

Ovo je prvostepena presuda na koju Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.
Sud smatra da tokom suđenja nije dokazano da su izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, naveo je kratko u obrazloženju presude sudija Danko Laušević.
Bubalo nije želeo da daje izjave medijima posle presude ispred Specijalnog suda u Beogradu, ali su to učinili branioci optuženih.
Advokat Vladimir Gajić je naveo da je oslobađajućom presudom završeno samo prvo poluvreme ovog postupka, te da očekuje žalbu tužilaštva.
"Predstoji nam drugostepeni postupak, ali se nadam da ćemo uspeti da održimo oslobađajuću presudu", rekao je Gajić.
On smatra da je sud dobro zaključio da nema dokaza da su optuženi izvršili krivična dela, jer je nalaz veštaka jedna pretpostavka.
Vrednost akcija, kako je naveo, može da se dobije na različite načine, ali je važna samo tržišna vrednost koju je preduzeće "Vorldfin" i platilo prilikom preuzimanja akcija Luke Beograd.
Advokat Sead Spahović rekao je da je oslobađajuća presuda bila očekivana jer je ovaj postupak "vođen kampanjski u propagandne svrhe".
"Kampanjske optužnice su osuđene na propast, ali je najveći problem što ljudi koji se nađu na njima godinama trpe psihološki presiju a nemaju adekvatnu nadoknadu", rekao Spagović.
On je dodao da je pravna konstrukcija optužnice, prema kojoj je ministar odgovoran za prodaju akcija, bila otpočetka neodrživa i problematična.
Advokat Božo Prelević je rekao da tužilac nije ni smeo da pred sud izađe sa takvom optužnicom.
"Ovde su činjenice dovele do oslobađajuće presude i ništa drugo, to javnost treba da zna", zaključio je Prelević.
Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na početku su bili zajedno u poslu oko Luke "Beograd" i u maloprodajnom lancu "C-market", ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz "C-marketa".
Luka "Beograd" je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije. Beko ju je preuzeo 2004. i 2005. godine.
Pored Bubala u ovom postupku su zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja optužbi oslobođeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđevića i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktorka Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja optužbi je oslobođen bivši direktor Privrednog društva Luka "Beograd" a. d. Miroslav Drobac i bivši finansijski direktor tog privrednog društva Dušan Kosovac.
Tužilaštvo Bubala tereti da je zloupotrebio službeni položaj, jer je kao ministar propustio da vrši nadzor prilikom prodaje akcija Luke "Beograd" koje su prodate za manju vrednost od ekonomske, pa je država oštećena za više miliona evra.
Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.
Luka "Beograd" prodata je 2005. godine firmi "Vorldfin" iz Luksemburga, čiji je vlasnik Milan Beko, koji je u ovom postupku bio svedok.
Tokom svog svedočenja pred sudom, biznismen je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.
U septembru ove godine Luka "Beograd" oglasila je prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oslobođen Predrag Bubalo

Izvor: Vesti-online.com, 26.Dec.2017

Bivši ministar privrede Predrag Bubalo i ostali optuženi oslobođeni su u prvostepenoj presudi za zloupotrebe u vezi Luke Beograd, saznaje B92...Njima su se na teret stavljale zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd, preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, čij...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.