Beko bez VAC-a ne mogu da prodaju akcije Novosti

Izvor: Politika, 06.Jul.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko bez VAC-a ne mogu da prodaju akcije Novosti

Beogradski biznismen Milan Beko ne može bez dogovora sa nemačkim VAC-om da prodaje akcije beogradske medijske Kompanije Novosti koje su u njegovom vlasništvu, saznaje agencija Beta.

VAC ima zalog na akcije Novosti koje su kupovale tri Bekove firme, „Ardos”, „Trimaks” i „Karamat”, što znači da je onemogućena njihova preprodaja.

Komisija za hartije od vrednosti je 23. juna donela rešenje kojim je utvrdila da je Beko preko tri povezane firme kupio 62,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odsto akcija Novosti i da nije ispunio zakonsku obavezu da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Zakon propisuje da, ako neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Beku je naloženo da u roku od tri meseca da ponudu za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara Novosti ili da proda vlasnički udeo od 25 odsto akcija.

Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava „Ardosu”, „Trimaksu” i „Karamatu” na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

Ta mera znači da je od sada država manjinski akcionar Novosti koji ima upravljačka prava na najveći broj akcija – 36,6 odsto. Republika Srbija poseduje 29,5 odsto akcija i dodatno, preko Fonda PIO, još 7,15 odsto, a u vlasništvu malih akcionara je 0,92 odsto.

Austrijski Ost holding, koji je vlasništvo medijske grupacije VAC, zatražio je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije Srbije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija Kompanije Novosti.

Ost holding je osnovan 1998. godine kao kompanija za upravljanje udelima grupacije VAC u istočnoj Evropi. Ta kompanija je prošle godine saopštila da je počela da preuzima udele u Novostima kupovinom 100 odsto vlasništva austrijske firme „Ardos”.

U Komisiji je juče rečeno da će uskoro biti odlučeno o zahtevu Ost holdinga.

Beogradski mediji su pisali da je Beko pre kupovine akcija Novosti imao sporazum s VAC-om o preprodaji tog vlasništva.

Beku oduzeto pravo na 2.356 glasova u upravi Novosti

BEOGRAD – U Centralnom registru hartija od vrednosti Srbije danas je registrovana promena upravljačke strukture u kompaniji Novosti, nakon što je većinskom vlasniku Milanu Beku oduzeto pravo na 2.356 glasova.

Beko je preko tri povezane firme, Ardos, Trimaks i Karamat, kupio 62,4 odsto akcija Novosti, ali nije dao ponudu za preuzimanje preostalih akcija, zbog čega mu je Komisija za zaštitu konkurencije ograničila upravljačka prava na 25 odsto akcija.

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Prema podacima Centralnog registra, firmi Ardos, koja ima 24,89 odsto akcija Novosti, oduzeto je pravo na 1.000 glasova, koliko i firmi Trimaks čiji je vlasnički udeo 24,98 odsto, dok je Karamat, sa udelom od 12,55 odsto, ostao bez prava na 339 glasova u upravi Novosti.

Te tri Bekove firme sada imaju pravo na 1.684 glasa, tako da država sa svojih 1.989 glasova na osnovu udela u Novostima od 29,5 odsto, ima najveća upravljačka prava.

Beku je Komisija za hartije od vrednosti naložila da u roku od tri meseca da ponudu za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara Novosti ili da proda vlasnički udeo od 25 odsto akcija.

Beta

objavljeno: 06.07.2011.
Pogledaj vesti o: Milan Beko

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.