Beko: Ukrali su mi ideju za Beograd na vodi

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko: Ukrali su mi ideju za "Beograd na vodi"

Biznismen Milan Beko izjavio je kao svedok na suđenju za zloupotrebe prilikom privatizacije "Luke Beograd" da je taj posao bila njegova najgora odluka i da je ironija tvrditi da je u tome stekao dobitak.

- Da sam znao 10 odsto svega što sam kasnije saznao, nikada u to ne bih ušao, platio bih da ne uđem. Sada Stanko Subotić Cane tvrdi da sam mu dužan, da je on dao pare, Hipo Alpe banka tvrdi da nisam, država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vodi besmislene sporove protiv mene, kriminalizovan sam i demonizovan – kazao je Beko. To je prvo Bekovo pojavljivanje u sudnici posle ranjavanja, 14. novembra prošle godine, kada je nepoznati napadač pucao na njega.

– Ovo što sada pokušavaju sa "Beogradom na vodi" inspirisano je projektom za "Luku Beograd" samo što, kad država radi, onda može, a kad ja radim onda ne može. U mom interesu je bilo da to uspe. Kupio sam fabriku betona, računajući da ću da gradim. Za "Beograd na vodi", potrebno je 1,2 milijarde evra za infrastrukturu, a za luku 600 miliona. Mi smo uložili 60 miliona evra na otkupe nepripadajućeg zemljišta da bismo mogli da gradimo. Bilo je potrebno 200 miliona evra samo za dekontaminaciju industrijskog zemljišta. U trenutku privatizacije, luka je imala 200 sudskih zemljišno-knjižnih sporova i krupan spor sa Skupštinom grada, koja je krenula da komada zemljište. To je bila moja najgora poslovna i lična odluka u životu – izjavio je Milan Beko.

On je, odgovarajući tužiocu, rekao da ne postoji matematička formula na osnovu koje je u svojoj ponudi odredio cenu od 800 dinara po akciji, rekavši da je to subjektivna procena. On je objasnio koliko se procene vrednosti mogu razlikovati na tržištu, pominjući kao primer slučaj sa društvenom mrežom Fejsbuk. – Kada je 2008. godine američka privreda doživela debakl, Fejsbuk izlazi i dobija procenu od 100 milijardi. Za tri nedelje, vrednost pada za 40 milijardi – naveo je Beko.

Prema nacrtu Instituta za ekonomske nauke, vrednost akcije "Luke Beograd" procenjena je na 1.072 dinara. Beko tvrdi da može samo da spekuliše šta bi bilo da su akcionari odlučili da prihvate taj izveštaj i da promene knjigovodstvenu cenu, koja je do tada bila 480 dinara. – Ako bi sazvali skupštinu i prihvatili tu cenu, tada bi bila povećana i amortizacija pa bi, umesto 60 miliona dinara, porasla na 220 miliona. Pošto je prethodno ostvaren dobitak od 50, 60 miliona dinara, završili bi poslovnu godinu sa 150 miliona gubitka. To nijedno rukovodstvo ne bi uradilo – rekao je Beko.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.