Beko: U Srbiji su svi izloženi reketu

Izvor: Blic, 15.Jun.2011, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko: U Srbiji su svi izloženi reketu

Srpski privrednik Milan Beko izjavio je danas da je netačan mit da domaći kapitalisti ostvaruju značajne privilegije korupcijom i ocenio da su u Srbiji svi izloženi "reketu".

"Politicka oligarhija (u Srbiji) zauzela je feudalizovanjem sve krupne nacionalne resurse. Reket se kreće odogo prema dole i toliko je opasnija društvena pojava", rekao je on na na tribini "Čekajući kapitalizam: uloga krupnog kapitala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u demokratizaciji srpskog društva" koju su organizovali nedeljnik "Vreme" i Fondacija "Fridrih Ebert".

Prema recima Beka, danas su u Srbiji svi izloženi plaćanju odredjenih obaveza, odnosno "reketa", na svim društrenim nivoima - kod odlaska kod lekara, odlaska u katastar, u opštinu, prema javnim preduzećima i do viših nivoa državne uprave.

On je istakao da u Srbiji problem počinje već terminološki, jer treba razdvojiti pojam korupcije i "reketa". "Reket i korupcija idu različitim smerovima, iako će iznosi novca koji su uključeni biti manje-više isti", rekao je Beko.

Prema njegovim rečima, "politika je postala u poremećenom društvu i društvu sa oskudnim resursima ključni, najvitalniji i najznačajniji finasijski resurs. A politička oligarhija se ne ustručava da taj resurs potpuno monopolizuje i da time upravlja", rekao je Beko.

On je ocenio da krupni kapital u Srbiji prati i mit o tome da kapitalistima odgovara zatvoreno društvo, ističući da njima za poslovanje upravo odgovara demokratizovano i otvoreno društvo.

Prema rečima Beka, vrednost kapitala privatnih preduzeća porasla je upravo u vremenu kada je Srbija demokratizovana, otvorena i u prisustvu najvećih priliva kapitala, od 2000. godine do danas.

Srpski privrednici se, kako je istakao, ne boje prisustva stranog kapitala i od njega će imati dobar efekat. Beko je ocenio da država u Srbiji prečesto primenjuje monopol sile u odnosu sa kapitalistima i da je lična sigurnost privrednika

"kompromitovana".

Kao primer je naveo slučaj Luke "Beograd", koji, kako je istakao, čini posebno teskim to je što "politička volja" na suprotnoj strani od zakona koji brani interese vlasnika Luke "Beograd".

"Kad bi ta politička volja bila na istoj strani gde i zakon slučaj Luke bi bio rešen u roku od par meseci. Ovako, posle već pet presuda u korist Luke "Beograd", jer je zakon na nasoj strani, ta stvar i dalje privlači kontroverze", rekao je Beko.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji je i lična sigurnost privrednika u Srbiji kompromitovana, jer, kako je rekao, bez obzira što Ustav nudi garanciju demokratskih sloboda u praksi to nije tako. "U praksi država javno, preko svojih funkcionera, otvoreno govori o hapšenjima, jer, kako republicki tužilac kaže, maj i juni biće meseci hapšenja, a onda i nagoveštava i kojim hapšenjima će biti

reč", rekao je Milan Beko.

Povezane vesti: Beko tuži Vericu Barać Apelacioni sud traži obnovu postupka o zahtevu Luke "Beograd" Savet: Nezakonita odluka suda u vezi sa zemljištem Luke Beko i Bubalo među optuženima za korupciju Sud presudio da sto hektara zemljišta pripadne Luci Beograd

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beko: Nisam dobio ponudu za Luku

Izvor: B92, 15.Jun.2011

Beograd -- Luka Beograd nije interesantna za državu, kaže Milan Beko, jer i pored javne ponude izrečene na B92 da je proda, niko ga nije pozvao sa ozbiljnom ponudom...Na tribini "Vremena" i Fondacije Fridrih Ebert, privrednici su se požalili na tretman i naveli da problem Srbije nije korupcija već...

Nastavak na B92...

Beko: Svi moramo da plaćamo reket

Izvor: Mondo, 15.Jun.2011

Srpski privrednik Milan Beko izjavio je danas da je netačan mit da domaći kapitalisti ostvaruju značajne privilegije korupcijom i ocenio da su u Srbiji svi izloženi "reketu".

Nastavak na Mondo...

Dijalog preduslov za napredak

Izvor: RTS, 15.Jun.2011

Srbija neće napredovati ako se ne postigne dogovor političke elite, radništva i privrednika, ocenili učesnici tribine u organizaciji nedeljnika "Vreme" i fondacije "Fridrih Ebert". ..Bez konsenzusa političke elite, sindikata, radništva i privrednika o daljem razvoju društva u Srbiji neće biti...

Nastavak na RTS...

Beko: U Srbiji svi izloženi reketu

Izvor: Beta, 16.Jun.2011, 00:28

BEOGRAD, 15. juna 2011. (Beta) - Srpski privrednik Milan Beko izjavio je u sredu da je netačan mit da domaći kapitalisti ostvaruju značajne privilegije korupcijom i ocenio da su u Srbiji svi izloženi "reketu"..."Politicka oligarhija (u Srbiji) zauzela je feudalizovanjem sve krupne nacionalne resurse....

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.