BEKO POD ISTRAGOM

Izvor: Kurir, 26.Nov.2010, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEKO POD ISTRAGOM

BEOGRAD - Mutnim radnjama došao kraj! Posle pisanja našeg lista, Komisija za hartije od vrednosti pokrenula je postupak za utvrđivanje vlasništva u „Novostima“, koji treba zvanično da dokaže da je Milan Beko prevario državu.

BEOGRAD - Mutnim radnjama došao kraj!

Posle pisanja našeg lista, Komisija za hartije od vrednosti pokrenula je postupak za utvrđivanje vlasništva u „Novostima“, koji treba zvanično da dokaže da je Milan Beko prevario >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << državu.

Komisija je pokrenula istragu na osnovu teksta u Kuriru u kojem smo otkrili da je Milan Beko nezakonito postigao koncentraciju vlasništva u „Novostima“ od 62 odsto u tri firme „Ardos“, „Trimaks“ i „Karamat“. Dok Beko sam nije priznao da je vlasnik sve tri ove firme, javnost i mali akcionari smatrali su da je Beko vlasnik samo firme „Ardos“.

Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može mu se ukinuti pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata. Međutim, Beko je četiri godine izbegavao da objavi ponudu za preuzimanje, iako je sve vreme upravljao i glasao sa više od 62 posto akcija.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, kaže da je neshvatljivo da država nije znala da Beko stoji iza tri firme koje drže 62 odsto akcija.

- Komisija za hartije od vrednosti je morala da reaguje mnogo ranije. Da su državne institucije radile po zakonu, ovo se ne bi dogodilo. Ili su kršile zakon da bi neko ostvario svoje interese? - kaže ona.

Oliver Nikolić

Vujić: Teško utvrditi strukturu

Vesna Vujić iz Komisije za hartije od vrednosti potvrdila nam je da je posle pisanja Kurira, odnosno od juče, pokrenut postupak za utvrđivanje prave istine o vlasništvu akcija u „Novostima“.

- Suština je da su sve tri pomenute firme kupile akcije na berzi, a ne preko komisije. Mi smo i tada poslali upit tim kompanijama i tražili da nam pojasne da li su povezane, međutim, od jedne od te tri nismo dobili odgovor. A zaista je teško utvrditi strukturu vlasništva u firmama koje nisu registrovane u Srbiji - objašnjava Vujićeva. U Komisiji nisu znali da nam kažu kada će se ova istraga okončati.

Ko je vlasnik Novosti?

Akcionar    Broj akcija    vlasniŠtvo %

Republika Srbija    1.898    29,514

Trimaks investments    1.684    24,988

Ardos holding    1.678    24,899

Karamat holdings    846    12,553

Fond PIO    482     7,152

Mali akcionari    50    0,741
Pogledaj vesti o: Milan Beko

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postupak o Beku u "Novostima"

Izvor: B92, 26.Nov.2010

Beograd -- Komisija za hartije od vrednosti pokrenula postupak posle priznanja biznismena Milana Beka da je vlasnik "Novosti"... Posle priznanja Beka da je vlasnik kompanije "Novosti", Komisija za hartije od vrednosti pokrenula je postupak utvrđivanja činjenica da li su kompanije vlasnici ovog medijske...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.