Akcionari C marketa od Cvetkovića traže zaštitu

Izvor: Glas javnosti, 09.Apr.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionari C marketa od Cvetkovića traže zaštitu

BEOGRAD - Bivši mali akcionari trgovinskog preduzeća C merket juče su najavili da će nastaviti proteste pred Vladom Srbije i pozvali premijera Mirka Cvetkovića da im pomogne u zaštiti prava.

"Godinama pokušavamo da se izborimo sa tajkunima i putem institucija dokazemo da smo prevareni jer smo akcije prodali pod pritiskom Milorada Miškovića i Milana Beka po ceni od 300 evra, iako je njihova tržišna vrednost tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bila 1.200 evra", navodi se u pismu bivših akcionara C marketa dostavljenom Cvetkoviću.

Dodaje se da je Beko potom prodajom akcija C marketa Miškoviću zaradio 81 milion evra. Bivši manjinski vlasnici C marketa traže preispitivanje prodaje tog trgovinskog lanca kompaniji Delta.

Delta je krajem 2005. godine kupila 76 odsto akcija C marketa po ceni od 300 evra po akciji, što je iznosilo ukupno 44 miliona evra.

Kupovina je obavljena preko firme Primer C koju je osnovao bivši direktor C marketa Slobodan Radulović.

Radulović je u bekstvu od 2006, kada je optužen kao jedan od vođa "stečajne mafije", koja se pred Specijalnim sudom u Beogradu tereti da je po znatno nižim cenama kupovala preduzeća u stečaju ili uzimala proviziju od njihove prodaje.

Komisija za zaštitu konkurencije krajem 2007. donela je rešenje kojim se zbog sticanja monopolskog položaja ne odobrava koncentracija Delte i C marketa. Delta je osporila rešenje Komisije i do sada Upravni sud nije doneo pravosnažno rešenje.

Drugostepeni sud je krajem januara ove godine odbacio tužbu malih akcionara C marketa koji su tvrdili da ih je Radulović ucenjivao da prodaju akcije i to po ceni koja je četiri puta bila niža od tržišne.

C market je u sastavu Delta Maksija koji je prodat belgijskom trgovinskom lancu Delez, a preuzimanje će biti okončano kad se dobiju dozvole antimonopolskih institucija u zemljama gde posluje Delta Maksi.

Predstavnici Deleza su izjavili da će preuzeti sve pravne obaveze Delta Maksija i da će poštovati zakone Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.