Standard potonuo, život na odloženo

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standard potonuo, život na odloženo

Beograd -- U Srbiji je standard građana, prema procenama ekonomista, u protekle četiri godine opao za 60 odsto.

Naši sugrađani uglavnom kažu da odlažući plaćanje računa lakše prežive, a to važi naročito kada su u pitanju penzioneri.

Zato, da bi nekako prodali robu, trgovci nude odloženo plaćanje i do godinu dana. Ponuda se razlikuje od trgovine do trgovine.

Poček od sedam meseci omogućen je u svim objektima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Merkator i Roda, kao i prodavnicama M-tehnike. Za tehniku, tekstil i galanteriju, u iznosu preko 6.000 dinara, i godinu dana.

U Tempu za račune veće od 2.000 dinara odloženo plaćanje je 200 dana, a u Maksijima 90 dana.

Rok otplate od šest meseci nudi lanac Univereksport za račune veće od 3000 dinara. Iste uslove nudi i lanac trgovina Idea, a Dis u zavisnosti od iznosa računa odloženo plaćanje nudi na dve ili tri rate.

Miroslav Zdravković, ekonomista, kaže za B92 da je sve veća ponuda odloženog plaćanja očekivana, jer smo u stagnaciji od 2009. godine i ne postoji nikakav napredak.

"Stagnacija ukupnog fonda zarada i penzija ima efekat u tome da trgovci već četiri godišne beleže vrlo veliki pad prometa", kaže on.

Zdravković dodaje i da je kupovnu moć stanovništva u određenoj meri obarao i skok evra, jer je cena proizvoda koji dolaze iz uvoza rasla.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.