Slovenija: Jafa ipak nije štetna

Izvor: B92, 29.Mar.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Jafa ipak nije štetna

Ljubljana -- Jaffa keks je siguran, pokazale su dodatne analize sprovedene u Italiji po narudžbini Merkatora, slovenačkog uvoznika tog popularnog srpskog proizvoda.

Analizama, naime, nisu otkrivene nedozvoljene količine benzofenona u biskvitu.

Ovu vest objavio je ljubljanski Dnevnik, priznajući da serija "jafe", koja je pre mesec dana povučena iz prodaje prema preporuci Instituta za sigurnost zdravlja Slovenije,- nije bila opasna. Ni nova količina proizvoda, takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podvrgnuta testiranju, nije sadržala štetne materije.

U Merkatoru kažu da je slovenački institut uradio samo analizu ambalaže i „vrednost benzofenona u proizvodu je tada određena s ocenom rizika”. U Italiji nije urađena superanaliza, kako ističu, već prva analiza keksa.

„Poslali smo uzorke tri serije proizvoda na ispitivanje. Ispostavilo se da uzorak koji je bio povučen sadrži benzofenon ispod dozvoljene granice. Dok je u drugim uzorcima, sa rokom isporuke posle 26. fabruara ove godine, benzofenon bio ispod granice određivanja”, navedeno je iz Merkatora.

Na to što su analize u Sloveniji ukazivale da je "jafa" neispravna, dok su analize u Italiji dokazale suprotno, u ovoj kompaniji kažu da se rezultat koji je na osnovu ocene rizika odredio Institut za sigurnost zdravlja Slovenije "bazira na pretpostavci da u proizvodu migrira sto posto benzofenona dok je rezultat iz Italije dobijen na osnovu verifikovane hemijske analize na prisutnost benzofenona u proizvodu".

U Merkatoru naglašavaju da je analiza ovog biskvita, odnosno njegove ambalaže sprovedena u okviru redovnog godišnjeg plana kontrole Zdravstvenog inspektorata Republike Slovenije, odbacujući tako spekulacije da je možda neko naručio analize koje su pokazale da je "jafa keks" navodno štetan po zdravlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.