Slovenački mediji: Sberbanka pleni deonice Merkatora

Izvor: N1 televizija, 20.Jun.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački mediji: Sberbanka pleni deonice Merkatora

Ruska Sberbanka počela je da pleni 18,5 odsto deonica Merkatora koji su trenutno u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B.V, objavili su slovenački mediji. Agrokor d.d: Vlasništvo nad Merkatorom nije dovedeno u pitanje.

Prema navodima medija, zaplenjeni udeo u slovenačkom trgovačkom lancu Sberbanka namerava da zadrži do kraja juna, a onda da ga proda kako bi delimično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Kao garanciju za ranije kredite, navode slovenački mediji, Agrokor je Sberbanci dao zalog na deonice u Merkatoru.

Sberbanka smatra da se specijalni zakon donesen u hrvatskom Saboru u aprilu ove godine ne može odnositi na tu kompaniju, jer nema sedište u Hrvatskoj, pišu slovenački mediji.

Agrokor d.d: Vlasništvo nije dovedeno u pitanje

Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 odsto Merkatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje, navodi se u saopštenju. Dodaje se da Agrokor d.d. sva vlasnička prava u Merkatoru ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udela.

"Manjinski udeo od 18,53 odsto Merkatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d, jer je ova kompanija sa sedištem u Holandiji u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića", piše u saopštenju.

Prema informacijama kojima raspolaže vanredna uprava Agrokora d.d, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 miliona evra od Sberbanke u februaru ove godine založio deonice Merkatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja.

"Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtev prema toj imovini i može pokrenuti postupak", dodaje se i objašnjava da Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V, pa se na ovu kompaniju ne odnosi Zakon o postupku vanredne uprave.

"Vanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d, a navedeni manjinski udeo u Merkatoru to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udelom nema uticaj na budućnost Merkatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Sberbanka počela da pleni Merkatorove deonice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2017

Ruska Sberbanka počela je da pleni 18,53 odsto deonica Merkatora, koje su trenutno u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B.V., objavili su danas slovenački mediji, pozivajući se na agenciju "Blumberg"...Kako prenosi novinska agencija Hina, Sberbanka, jedan od većih kreditora posrnulog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.