Niže cene na pijacama

Izvor: Press, 28.Okt.2010, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niže cene na pijacama

Na Cvetkovoj i pijaci kod Starog Merkatora ove subote biće 20 odsto niže cene voća, povrća, ribe, mlečnih proizvoda, mesa... Mnogi prodavci pristali da snize cenu
Na pijacama „Zvezdara" (Cvetkova) i TC „Novi Beograd" (Stari Merkator) ove subote od 12 do 16 časova cene voća, povrća, ribe, mlečnih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mesa i mesnih prerađevine biće 20 odsto niže. Sniženje ipak neće biti organizovano na svim prodajnim mestima u okviru ovih pijaca.
Plan JKP „Gradske pijace" je da svake poslednje subote u mesecu na određenim gradskim pijacama zakupci smanje cene svojih namirnica. „Pijace" neće tog dana umanjiti cenu zakupa tezge, ali će trgovci s nižim cenama privući više kupaca i tako ostvariti svoju korist. Ipak, najbolje će proći kupci koji će tog dana uštedeti.
Prema rečima Dragana Pušare, direktora JKP „Gradske pijace", ova akcija dogovorena je sa zakupcima.
- Narednog meseca priključiće se još dve pijace i verujemo da će ove akcije postati tradicionalne - najavio je Pušara.
Problemi u praksi
Pijačne uprave „Zvezdara" i TC „Novi Beograd", na kojima počinje akcija, među prvima su postigle dogovor o sniženju sa zakupcima tezgi i lokala. U subotu će 20 odsto jeftinije proizvode sugrađani moći da kupe, između ostalog, i u mesari „Nada" i ribarnici „Orka" na pijaci „Zvezdara", mesarama „Perutnina Ptuj" na pijaci „Novi Beograd"...

Ipak, cene neće biti niže na svim tezgama.
- Na Cvetkovoj pijaci ima 325 tezgi, 50 rashladnih vitrina, 16 polica za papriku i krastavce i oko 50 lokala. Na zelenoj pijaci 99 odsto prodavaca će sniziti cene, dok je 60-70 odsto prodavnica pristalo na sniženje. Oni koji imaju fiskalne kase kao glavni problem snižavanja cena navode to kako će pola radnog dana „u kasi" predstaviti novu cenu. Neki neće da snize cene, nego će, na primer, za kilogram dati kilogram i 200 grama, dok će neki prodavci smanjiti cenu samo nekih proizvoda. Tog dana na tezgama jasno će biti naznačena cena do podneva, kao i cena od podneva - objašnjava za Press Saša Rokvić, upravnik pijace „Zvezdara".
I dok su kupci na Cvetkovoj pijaci juče bili oduševljeni kada su čuli za subotnju akciju, prodavci koji nisu pristali na sniženje nerado su objašnjavali svoje razloge.
Neki hoće, neki neće
- Nećemo da snizimo cene. Nema razloga za to! Naša cena i kvalitet su uvek isti - rečeno nam je u mesari „Pokrajac".
Ni prodavci jaja, mahom, nisu prihvatili akciju.
- Kod nas je cena jaja mnogo povoljnija nego u marketima. Da su nam barem „Pijace" dale neke olakšice, smanjile zakup tezge ili nas tog dana oslobodile plaćanja - žali se prodavac jaja s pijace „Zvezdara".
S druge strane, poljoprivredni proizvođač s te pijace Željko Gasenberger smatra da umanjenje cene za 20 odsto određenim danima neće bitno narušiti zaradu prodavaca.
- U zavisnosti od interesovanja možda će je čak i povećati, jer će se brže prodavati - očekuje on.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.