Merkator: Jedna od težih godina

Izvor: B92, 28.Feb.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkator: Jedna od težih godina

Ljubljana -- Slovenačka Merkator Grupa je imala neto prihod od 2,9 milijardi evra u 2011, godini, što je 5,3 odsto više nego prethodne godine, saopštila je uprava kompanije.

Predsednik Uprave Merkatora Žiga Debeljak je na konfenenciji za novinare kazao da je ta kompanija u 2011. imala neto dobit od 23,5 miliona evra.

On je istakao da se ta grupacija prošle godine na svim tržištima na kojima posluje suočavala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa posledicama privredne krize, da su uslovi poslovanja bili teški naročito u drugoj polovini prošle godine, zbog čega je smanjen obim potrošnje i promenjena struktura potrošačke korpe.

Članovi uprave Merkatora su ukazali da ove godine u regionu posebnu pažnju treba obratiti na to da su u toku predizborne kampanje, kad postoji potreba prilagođavanja i praćenja kursnih razlika, a u Srbiji su i ograničene marže na osnovne prehrambene proizvode. Merkator Grupa osim u Sloveniji posluje i u Hrvatskoj, BIH, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji.

"S obzirom na izuzetno tešku ekonomsku situaciju na globalnom nivou, i da se ne zna kakvi će biti trendovi u EU, očekujemo da će 2012. biti godina otežanih uslova rada i da će biti jedna od težih poslovnih godina", kazao je Žiga Debeljak.

Merkator Grupa u 2012. godini planira, kako je rečeno, više od tri milijarde evra neto prihoda od prodaje, što bi bio rast od 3,35 odsto u odnosu na 2011.

Grupa će u ovoj godini ostvariti 56,1 odsto prihoda od prodaje u Sloveniji i 43,9 odsto na stranim tržištima. Prošle godine je prihod od prodaje u Sloveniji bio 58 odsto, a na stranim tržištima je 42 procenta.

Merkator je u Sloveniji zadržao tržišni udeo i položaj najvećeg trgovca, a rast prihoda u pretežnoj meri dolazi sa stranih tržišta, istakli su članovi uprave te kompanije predstvaljajući poslovne rezultate u prošloj godini i planove za ovu godinu.

Investicije te grupacije u 2011. godini iznosile su oko 122 miliona evra u razvoj trgovačke mreže na svim tržištima, a ove godine planirana su ulaganja od oko 90 miliona evra.

U Sloveniji u Merkatoru radi 49,6 odsto ukupno zaposlenih, a ostali su zaposleni u zemljama regiona u kojima je prisutna Merkator Grupa, koja ukupno zapošljava 24.000 ljudi.

Merkator trgovine u jugoistočnoj Evropi su prošle godine ostvarile prihod od 1,14 milijardi evra, što je za 14 odsto više nego u 2010. Njihov udeo u okviru Merkator Grupe povećan je sa 36 na 39 odsto, kazala je članica uprave Merkatora za jugoistočnu Evropu Stanka Čurović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.