Među kupcima Merkatora i beogradska Delta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među kupcima Merkatora i beogradska Delta

LJUBLJANA - Nakon što su Pivovarna Laško i Infond Holding najavili međunarodni konkurs za otkup njihovog 48,34 odstotnog udela u trgovinskom lancu Merkator, među eventualnim kupcima se spomnje i srpska kompanija Delta.

Slovenački list "Delo" u današnjem izdanju navodi da su "mogući kupci francuski Karfur , srpska Delta i hrvatski Agrokor".

Prema mišljenju poslanika stranke Zares, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bivšega ministra privrede, i dobrog poznavaoca zbivanja oko Merkatora Mateja Lahovnika "slovenački kupci nemaju dovojno novca" za takvo preuzimanje, navodi "Delo".

Lahovnik takođe kaže da sumnja "da bi se Laško odlučilo da prodaje 'napamet' a da pre toga barem ne opipa interes kod potencijalnih kupaca u inostranstvu".

Poznavalac slovenačke privrede kaže da je "teoretski moguće da Laško, pre svega, taktizira s porukom šta se može desiti ako Merkator prodamo strancu", jer "svi znaju da bi efekat na prehrambeno-prerađivačku industriju bio izuzetno negativan, a posebno u toku (finansijske) krize".

On kaže da "strane multinacionalne kompanije traže da dobavljači postižu određenu ekonomiju obima, jer kupuju samo u velikim količinama kako bi zadovoljile svoju čitavu trgovinsku mrežu, a da istovremeno postižu najniže prosečne troškove nabavke".

Lahovnik je kritičan i prema državi, koja je svojevremeno prodala svoj većinski udeo u Merkatoru Pivovarni Laško i Infond Holdingu, "sada je došla u težak položaj, jer se pokazalo da privatni vlasnici slede svoje interese, a ne interese određene privredne grane".

"Međutim povratka nema, država je izgubila uzde", zaključuje, pored ostalog, Lahovnik, koji još kaže da bi državni organi, a pre svega Kancelarija za zaštitu konkurencije mogli sprečiti prodaju samo "ako bi utvrdili da se smanjuje tržišna konkurencija, mogućnost izbora i slab položaj potrošača".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.