Građevinari ostali praznih džepova

Izvor: Politika, 07.Dec.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinari ostali praznih džepova

Uprkos tome što su na vreme završili velelepni objekat „Merkator-Roda” u Kragujevcu, radnici „Neimara” i „Ratka Mitrovića” nisu primili ni dinara za svoj rad

Kragujevac – Kada je 30. avgusta 2008. blesnulo svetlo na svih 28.500 kvadratnih metara tržnog centra „Merkator-Roda" u Kragujevcu, u ovom gradu niko nije slutio da će nešto više od godinu dana posle toga senka prikrivene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << finansijske ujdurme prekriti i velelepni objekat i sve aktere ovog poslovnog poduhvata.

O tome svedoči jučerašnji, drugi po redu, protest oko 350 kragujevačkih građevinara, zaposlenih u „Neimaru" i „Ratku Mitroviću", preduzećima koja su izgradila objekat. Iako već pet meseci nisu primili platu, bes radnika okupljenih ispred ulaza u tržni centar nije bio usmeren ka poslodavcu, već ka zakupcu i vlasniku objekta – slovenačkoj kompaniji „Merkator", odnosno „Merkator Srbija" („Merkator S") i njenom poslovnom partneru beogradskoj firmi „M Centar grupa" („MC grupa").

Reč je dugu od gotovo milion evra (973.133 evra), koliko je još pre 16 meseci, kada je objekat završen, trebalo da „legne" na račun „Neimara" i „Ratka Mitrovića". Taj novac nije uplaćen ni posle brojnih intervencija i pokušaja da se izbegne bruka.

– Znamo za koga smo radili, a to što oni prebacuju lopticu iz jednog u drugo dvorište, nas se ne tiče. Tačno je da je poslodavac dužan da nam redovno isplaćuje plate, ali je tačno i da „Merkator" i „MC grupa", bez obzira na njihove poslovne odnose, treba da nam uplate milion evra. Da je tog novca bilo, nama plate ne bi kasnile – izjavio je na jučerašnjem protestu sindikalni lider kragujevačkih građevinara Predrag Radović.

On je pozvao nadležne gradske i republičke organe da se uključe u rešavanje spora, ali je najavio da će radnici „Neimara" i „Ratka Mitrovića", ukoliko se problem ne reši, narednih dana potpuno blokirati tržni centar.

Na nedavnoj konferenciji za medije, predsednica Upravnog odbora preduzeća „Merkator S" Stanka Čurović objasnila je da je ova kompanija samo zakupac prostora u objektu čiji je pravi vlasnik „MC grupa", i da kompanija koju predstavlja „nema nikakve obaveze prema izvođačima radova". Sve finansijske obaveze za izvedene radove, kako je naglasila, treba da snosi investitor, odnosno „MC grupa", rekla je Čurovićeva, navodeći da je „Merkator" na srpsko tržište do sada investirao 260 miliona evra i da je ta kompanija „uvek redovno izmirivala sve svoje obaveze".

Dragoljub Pantić, vlasnik „Neimara" i „Ratka Mitrovića", potvrdio je ovu informaciju u razgovoru za naš list, ali je dodao da je aneks ugovora, kojim su obaveze po osnovu izvedenih radova prenete sa „Merkatora S" na „MC grupu", potpisao „pod pritiskom".

– Bio sam priteran uza zid, pošto radnicima nisam imao odakle da isplatim plate. Uostalom, pre šest meseci, kada je potpisan aneks, nisam imao razloga da sumnjam da će „MC grupa", kao partner ugledne kompanije kao što je slovenački „Merkator", izigrati dogovor. Sada su mi stvari jasnije, jer je „MC grupa", kako sam saznao, formirana sa svega 500 evra osnivačkog uloga. Ne znam samo kako je moguće da takva jedna firma vodi poslove velikog „Merkatora" – naveo je Pantić u izjavi za „Politiku".

Početkom decembra, i „Neimar" i „Ratko Mitrović" suočili su se sa blokadom računa, a pristigle obaveze prema podizvođačima i po osnovu plata, doprinosa i bankarskih kredita, prema Pantićevim rečima, i sada prete da ugase obe firme. Radnici bi u tom slučaju, objasnio je naš sagovornik, morali da odu na „biro rada".

– Pre nekoliko dana sastavili smo protokol o dinamici isplate duga, ali je mesto za potpis predstavnika „MC Grupe" ostalo prazno. Nisu hteli da prihvate ništa od onoga što sam im predložio, iako sam sebe doveo u krajnje nezavidan položaj. Pljunuo sam sebi u lice i potpisao da mi „Merkator" ništa ne duguje, već „MC grupa" koja je partner slovenačke firme, ali novac nisam dobio. I dalje se, međutim, nadam da će „Merkator" intervenisati, jer kako je moguće da se svuda hvale da su veliki investitori i da svima sve obaveze izmiruju na vreme, a da posle kažu kako sa izvođačima radova na njihovim objektima nemaju ništa. Ukoliko se ovaj slučaj ubrzo ne reši, mojim firmama preti uništenje, a sudbina zaposlenih će biti zapečaćena – rekao je Pantić.

Brane Kartalović

[objavljeno: 08/12/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Građevinari ostali praznih džepova

Izvor: YU-Build.rs, 08.Dec.2009, 15:00

Kada je 30. avgusta 2008. blesnulo svetlo na svih 28.500 kvadratnih metara tržnog centra „Merkator-Roda“ u Kragujevcu, u ovom gradu niko nije slutio da će nešto više od godinu dana posle toga senka prikrivene finansijske ujdurme prekriti i velelepni objekat i sve aktere ovog poslovnog poduhvata.

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.