Dualno obrazovanje po austrijskom receptu

Izvor: RTS, 01.Apr.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dualno obrazovanje po austrijskom receptu

U Austriji, dualno obrazovanje ima viševekovnu tradiciju, a iskustvo iz te oblasti prenosi se na obrazovni sistem u Srbiji. To je bio povod da jednu od njihovih poslovnica posete predstavnici austrijske i srpske Privredne komore.
"DM drogerija", "Univereksport", "Deleze", "Merkator", VIP, su kompanije u kojima đaci Trgovačke škole u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << već imaju praksu kao proveru sopstvenog znanja i primena naučenog u konkretnoj situaciji.

Filip Vuković, učenik Turističke škole u Beogradu, navodi da mu praksa mnogo znači jer može da sazna koje su potrebe korisnika usluga i kako i na koji način može da mu pomogne.
Učenica Trgovačke škole Merilinda Behljulji, ističe da joj znači što pohađa praksu u kompaniji koja se bavi savremenim tehnologijama.
"Znači mi dosta, naučila sam mnogo toga jer imam priliku da vidim kako radi jedna od većih kompanija u Srbiji koja se bavi savremenim tehnologijama", objašnjava Merilinda.
Što se brže učenici upoznaju sa svetom rada – brže će doći i do posla.
"Danas treba da znate tehnologiju a sa druge strane da znate da gradite odnos sa potrošačima, i baš to učimo naše ljude u prodavnicama. Nadam se da ćemo kroz taj program kada završe školu dobiti i nove kolege u prodavnicama", navodi Dejan Turk iz VIP mobilne telefonije.
Do sada je u sistem dualnog obrazovanja u Srbiji uključeno više od hiljadu učenika, a projekat saradnje sa austrijskom privrednom komorom obuhvatio je 120 srednjoškolaca. Suština je – učenje odgovornosti, veština prodaje, upoznavanje sa procesom proizvodnje, paletom usluga, poštovanje klijenta.
"Bitno je da raširimo to na što više škola, da dobijemo naravno jedan zakonski okvir da to bude zaista jedno sistemsko rešenje za školovanje. Ukoliko imate ovakav vid obrazovanja u takvim zemljama procenat mladih koji odlučuju da pokrenu svoj bizinis je između 20 i 30 odsto, a tamo gde nema ovakvog vida obrazovanja je ispod 10 odsto", objašnjava Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
Gosti iz Austrije su zadovoljni saradnjom, a od 1. septembra najavljeni su novi projekti.
"Razmotrili smo uvođenje novih profila u oblasti špedicije i turističkih, hotelijerskih usluga i mehatronike. Cilj nam je smanjenje nezaposlenosti, kao i da dobijemo obučene mlade ljude spremne za rad", navodi Marta Šulc, potpredsednica Privredne komore Austrije.
U projekat dualnog obrazovanja u Srbiji, Austrija je uložila 300.000 evra, a za naredne projekte planirano je više od tri miliona evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.