„Delta” zainteresovana za „Merkator”

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Delta” zainteresovana za „Merkator”

Kompanija Miroslava Miškovića će učestvovati na međunarodnom tenderu za prodaju najvećeg slovenačkog lanca, saopšteno juče iz „Delta holdinga”

„Delta holding” će učestvovati na međunarodnom tenderu za prodaju slovenačkog „Merkatora”, saopšteno je juče u ovoj kompaniji. „Delta” će obaviti i zvanične razgovore sa akcionarom „Pivovarna Laško” i obavestiti buduću vladu Slovenije o svojim namerama.

„’Delta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << holding’ planira nastavak regionalnog širenja u zemljama jugoistočne Evrope i kupovina ’Merkatora’ znatno bi doprinela bržem ostvarivanju ovog cilja. Na taj način stvorili bismo kompaniju koja bi zauzela značajno mesto među vodećim maloprodajnim lancima u Evropi”, navodi se u saopštenju.

„Delta holding” je imao više neuspelih pokušaja da izađe na tržište Slovenije. Još 2002. godine sa tamošnjim zvaničnicima uspostavljeni su kontakti oko izlaska lanca supermarketa „Maksi” u Sloveniju. Zvanično su predstavljeni planovi i zatraženo je pet lokacija za izgradnju objekata. Slovenačka strana je najpre odugovlačila sa odgovorom, potom su ponuđene lokacije, ali neodgovarajuće za ovakav tip posla.

Tri godine kasnije „Delta” je dala konkretnu ponudu za kupovinu „Fruktala” iz Ajdovščine, u trenutku kada je ova kompanija poslovala sa gubitkom i kada je izgubila veliki deo tržišta na prostoru bivše Jugoslavije. Na sastanku u Ljubljani dogovoreno je da u roku od sedam dana vlasnici „Fruktala” odgovore na ponudu. Umesto pisanog odgovora, do „Delte” je stigla usmena poruka da „Fruktal” nije spreman da sarađuje sa srpskom kompanijom.

Godinu dana kasnije, u slovenačkoj javnosti pojavila se informacija da „Delta” želi da na berzi kupi akcije „Merkatora”, što je izazvalo burnu reakciju celokupne slovenačke javnosti. Slovenačka država je reagovala preko svojih fondova KAD i SOD i donela odluku o dokapitalizaciji „Merkatora”, čime su strani kupci, pa i „Delta”, sprečeni da kupuju akcije.

U martu prošle godine „Delta” je preko jedne slovenačke berzanske kuće dogovorila kupovinu 10 odsto akcija mesne industrije „Kras” iz Sežane. Iako je dogovor proslavljen na zajedničkoj večeri, prodavci su već sledećeg dana zatvorili oči pred već dogovorenom i, u tom trenutku, finansijski najboljom transakcijom i akcije prodali većinskim vlasnicima „Krasa”. Posrednik je kasnije tvrdio da su akcionari bili preplašeni, jer su im u „Krasu” pretili otkazima u slučaju da akcije prodaju srpskoj kompaniji.

Sredinom prošle godine „Delta” je fondovima KAD i SOD dala zvaničnu ponudu za kupovinu oko 29 odsto akcija „Istrabenca”. „Istrabenc” je usred važenja ponude za kupovinu gotovo trećine svog vlasništva prodao polovinu svog vlasništva „Merkatoru”.

U junu ove godine „Delta” je potpisala predugovor za gradnju šoping-mola u Sportskom parku Stožice u Ljubljani. To je prvi uspešan pokušaj izlaska „Delte” na slovenačko tržište.

-----------------------------------------------------------

Prijava o koncentraciji

„Delta” bi u slučaju da učestvuje na tenderu za kupovinu slovenačkog „Merkatora” trebalo da prijavi koncentraciju Komisiji za zaštitu konkurencije, kaže Dijana Marković-Bajalović, predsednica antimonopolske komisije.

Po zakonu o zaštiti konkurencije prijava može biti podneta kada upute ponudu ili kada zaključe ugovor.

-----------------------------------------------------------

„Slovenački trgovinski lanac u regionu

Merkator” ima oko 37 odsto tržišnog udela u Sloveniji, šest u Hrvatskoj, osam u Srbiji i dva odsto u Bosni i Hercegovini. Ove godine je započeo investicije u Crnoj Gori i Bugarskoj. Samo u prvoj polovini ove godine „Merkator” je u Sloveniji ostvario 67 odsto prihoda od prodaje, a u Srbiji 15,6 procenata. U tom periodu slovenački trgovinski lanac je ostvario 1,3 milijarde evra prihoda od prodaje, što je za 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Jelica Antelj

[objavljeno: 06/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.