CG: Nema smanjenja akciza na gorivo

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Nema smanjenja akciza na gorivo

Podgorica -- Proizvođači i trgovci u Crnoj Gori, prema informacijama iz kompanija, već najavljuju poskupljenja robe posle drastičnog povećanja cena naftnih derivata.

U Crnoj Gori bez smanjenja akciza za gorivo

Nikšićka trgovinska kompanija "Plus komerc" najavila je da će "sve poskupeti", uključujući i pekarske proizvode. Slične su najave podgoričkih kompanija Merkator-Meks i Voli, uz obećanje da će "nastojati" da poskupljenja što manje pogode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potrošače.

Mogućnost da se cene goriva koliko-toliko zadrže pod kontrolom, kao i da se utiče na posledice poskupljenja nafte, je da se smanje državne dažbine koje ulaze u obračun cena benzina.

Međutim, iz crnogorskog Ministarstva finansija je rečeno da se zasad ne razmišlja o smanjenju akciza na gorivo. "Ne treba očekivati smanjenje visine akciza na gorivo", rekla je pomoćnica ministra finansija Koviljka Mihailović.

Akciza na litar benzina je 27-36 centi, zavisno od vrste goriva. U cenu goriva ulaze carina, lučka taksa, porez na promet, naknada za izgradnju autoputeva, ekološka naknada. Zaračunavaju se i troškovi pretovara naftnih derivata, troškovi distribucije, troškovi maloprodaje i marža.

U Crnoj Gori od juče je prvi put eko-dizel skuplji od benzina, a cena mu je skočila na 1,28 evra. Benzin super košta 1,25 evra, a obično dizel gorivo 1,26 evra.

Maloprodajne cene benzina u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedeljka, zavisno od cene nafte u svetu i odnosa dolara i evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.