Besplatno merenje očnog pritiska

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno merenje očnog pritiska

Pravo na besplatno merenje očnog pritiska imaju građani koji su u posebnom riziku od glaukoma: oni koji u porodici imaju obolelog od glaukoma, kratkovidi, stariji od 40 godina, oboleli od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i smanjene funkcije štitne žlezde, oni koji su imali druge očne bolesti ili operacije na očima, kao i osobe koje su duže vremena koristile kortikosteroidnu terapiju.
Zakazivanje počinje 5. marta i traje do popune mesta. Građani treba da rezervišu termin telefonom >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << ili lično svakim radnim danom od devet do 19 sati, TC Merkator 208-218.
Tradicionalno, već treću godinu zaredom Oculus svojom akcijom „Sačuvaj vid“ aktivno se uključuje u Svetsku nedelju glaukoma i besplatnim merenjem očnog pritiska daje doprinos otkrivanju ove podmukle bolesti.
Akcija „Sačuvaj vid“ biće sprovedena i u Beogradu, Kragujevcu, Leskovcu i Novom Sadu, a ove godine pridružuje se i Odbojkaški klub Vojvodina NS seme, čiji će igrači, treneri i rukovodstvo obaviti preventivne preglede, ali i apelovati na sugrađane putem tekstova i izjava na sajtu i u medijima. 

O GLAUKOMU
"Glaukom je velika grupa bolesti kod kojih dolazi do progresivnog oštećenja očnog živca, a samim tim i bespovratnog slepila. Bez obzira što se o glaukomu dosta zna i govori, još uvek je drugi po učestalosti uzrok slepila u svetu. Globalno je oko 4.5 miliona ljudi izgubilo vid zbog glaukoma, a smatra se da će taj broj i dalje rasti. Glaukom se naziva i "tihi kradlkivac vida" jer bez ikakvih značajnijih simptoma bolest pokazuje progresiju. Čak 50 odsto obolelih uopšte ne zna da ima glaukom. Upravo zbog toga je jako važno pravovremeno otkrivanje i lečenje glaukoma", kaže inicijator akcije dr Slađana Delević, specijalista oftalmolog i medicinski direktor Oculusa.


Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.