Raj izgubljen u prevodu

Izvor: Politika, 28.Okt.2010, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raj izgubljen u prevodu

Švajcarci na maldivskoj plaži obnavljaju venčane zavete dok ih matičar psuje na lokalnom jeziku a ritual košta 1300 dolara

Par iz Švajcarske prošao je pola sveta da bi obnovio venčane zavete na Maldivima, ali se u njihovom slučaju pokazalo da učešće u stranom ritualu na nepoznatom jeziku može biti više nego ponižavajuće.

Hotel „Vilu rif” priznao je juče da je njihov službenik, koji se na ceremoniji na hotelskoj plaži nalazio u ulozi matičara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vređao goste na najgori način. Zbog psovki, seksističkih napada i uvreda na verskoj osnovi, uzbudili su se i vlasnici hotela koji su se, kako javlja AFP, i sami izvinili turistima iz inostranstva.

Švajcarci su na reprizu venčanja došli elegantno obučeni. Ispred njih su bili mirišljavi štapići sa egzotičnom aromom ali i egzotični vrač koji im je umesto blagoslova sve vreme upućivao pogrde. „Nevernici”, „svinje”, ponavljao je službenik i matičar mirnim tonom na lokalnom dijalektu, nerazumljivom za strance. Vređanje pod velom uzbudljivog rituala trajalo je 15 minuta i koštalo je 1.300 dolara.

Maldivi žive od turizma i oglašavaju se kao pravo mesto za one koji žele da obnove zavete ili odu na medeni mesec. Sam hotel poziva goste da na njegovoj plaži ojačaju strast uz zalazak sunca. Ostrva u Indijskom okeanu važe za raj na zemlji, posebno za mladence. Kada se snimak lažnog raja u kojem se turisti šibaju uvredama pojavio i na popularnom „Jutjubu”, reagovao je i tamošnji ministar spoljnih poslova koji je rekao da je zgrožen. U klipu na Internetu vidi se da je sceni prisustvovalo i nekoliko lokalaca koji su razumeli kako se službenik sprda sa strancima dok ih sve vreme snima nekoliko kamera.

J. S.

objavljeno: 29.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.