Mitom do maldivskog priznavanja Kosova?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitom do maldivskog priznavanja Kosova?

BEOGRAD - Kosovski biznismen Bedžet Pacoli dao je dva miliona dolara kako bi Maldivi priznali Kosovo, piše maldivska štampa povodom odluke predsednika Mohameda Našida da se istraži da li su zvaničnici ove zemlje primili mito da bi priznali nezavisnost Kosova.

Maldivi, inače 55. država koja je priznala Kosovo, sastavljeni su od 1.200 ostrva u indijskom okeanu, sa oko

350.000 stanovnika, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Politika.

Novac je, kako pišu maldivski mediji, stigao od Bedžeta Pacolija, kontroverznog kosovskog biznismena i predsednika opozicione stranke Alijanse novo Kosovo, koji je prvi i objavio vest o priznanju. Prisvajajući zasluge za odluku Maldiva, Pacoli je, kako ocenjuju mediji, želeo da podigne rejting svoje partije.

Maldivski ministar spoljnih poslova Ahmed Šahid i potpredsednik Pacolijeve stranke Ibrahim Makoli demantovali su navode medija sa Maldiva da je priznanje Kosova plaćeno.

Pacoli optužuje Srđu Popovića

Pacoli je za celu ovu aferu optužio srpsku Vladu i Srđu Popovića, nekadašnjeg lidera Otpora, a sadašnjeg izvršnog direktora nevladine organizacije Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS).

On je za internet sajt Balkan Insight rekao da je Popović na Maldivima vodio tim ljudi koji je među opozicionim partijama trebalo da lobiraju kako bi pod njihovim pritiskom predsednik Maldiva zatražio pokretanje istrage o mitu.

Popović na Maldivima

Popović je za Politiku rekao da je nedavno boravio na Maldivima ali, pre svega u želji da ispuni obećanje dato

prijateljima iz nekada opozicione Maldivske demokratske partije, među kojima je i sadašnji predsednik Našid, da će se videti na "slobodnim Maldivima".

"Nisam, međutim, mogao da izbegnem ni temu Kosova", rekao je on i dodao da je prijateljima objasnio da secesija Kosova ima i te kako uticaja i na njihov region.

"Rekao sam im da to ohrabruje nasilni separatizam svuda, i konkretno spomenuo Tamile u Šri Lanki, ekstremiste na Filipinima, gde su se sporadični sukobi od prošlogodišnjeg priznavanja Kosova razbuktali u pravi rat sa mnogo civilnih žrtava i više od 70.000 izbeglica", dodao je Popović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.