Izvor: Politika, 04.Mar.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zvono projekti” u Štutgartu

U Galeriji štutgartskog umetničkog udruženja „Kunstferajn gestecimer”, u saradnji sa udruženjem za umetnost, kulturu, nauku i obrazovanje „Zvono projekti”, otvorena je izložba beogradskih umetnika pod nazivom „Beograd 180°”. Umetnici koji učestvuju su: Jovana Banjanac, Vesna i Nikola Božović, Davor Dukić, Maja Đorđević, Jovana Jovanović, Snežana Mocović, Mirko Nikolić, Nikola Pešić, Simonida Rajčević i Vuk Ćuk. Izložbom „Beograd 180°” započet je niz uzajamnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poseta i izložbi umetničkih udruženja iz podunavskih zemalja, u okviru projekta „Projektraum Donau” pokrenutog na inicijativu Fondacije Donaušvebišes muzeum.

– Izložba „Beograd 180°” predstavlja jedan mogući pregled aktuelne savremene umetnosti u Beogradu, koja nije obavezno u saglasju s diskursom balkanizma. Stereotipi o Balkanu koje proizvodi balkanizam, kao i politika koja je sa njim isprepletana, proizveli su stereotipe o ’balkanskoj’ umetnosti, odnosno, o tome kako bi ona trebalo da izgleda. Posmatrana kroz prizmu balkanizma, ’balkanska’ umetnost treba da odgovara ideji ’drugosti’ Balkana u odnosu na Zapad – izjavio je Nikola Pešić, predsednik udruženja „Zvono projekti”, na svečanom otvaranju izložbe, na kojem je prisustvovao i Joahim Ulman iz Ministarstva za nauku, istraživanje i umetnost Baden-Virtemberga, koje je finansiralo ovaj projekat.

Sledeća izložba u okviru projekta „Projektraum Donau” održaće se u Beogradu, u galeriji „Zvono”, od 5. do 9. maja, kada će naša publika moći da vidi radove mađarskih umetnika iz udruženja „Aprouč art” iz Pečuja.

K. R.

objavljeno: 04.03.2015.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.