Završen protest sindikata

Izvor: B92, 01.Maj.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest sindikata

Beograd -- Protest oko 300 članova 3 sindikata povodom 1. maja, kao znak borbe za poboljšanje prava zaposlenih je završen.

Sa skupa je poručeno da zbog katastrofalne ekonomske situacije Srbiju očekuje talas nezadovoljstva i štrajkova.

Članovi Novog sindikata zdravstva, Udruženog sindikata Srbije Sloga i Policijskog sindikata Srbije okupili su se oko podneva kod spomenika Dimitriju Tucović gde su sindikalne vođe položile vence, nakon čega su krenuli ka Terazijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << česmi gde se protest završio.

Uz sindikalna obeležja, okupljeni su nosili i transparente: "Ni Tadić ni Nikolić - za antikapitalistički pokret", "Dosta" i uzvikivali "Revolucija, jedina solucija".

Predstavnici sindikata su saglasni u oceni da je "stanje katastrofalno" i da bi stotine hiljada ljudi trebalo da izadju na ulice i iskažu nezadovoljstvo, a samo se radnici mogu izboriti za svoja prava.

"Sve su opljačkali i pokrali, rasprodali, a nama nude milostinju", poručio je lider Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić, koji je najavio nove štrajkove i proteste, mnogo pre narednog Praznika rada.

"Pozvaćemo i naše pacijente da nam se pridruže, pošto mi imamo problema da im pružimo zdravstvenu zaštitu, a oni imaju problema da to svoje pravo ostavare. Izgleda da je lečenje danas privilegija bogatih u Srbiji", kazao je Mrkić.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović ukazao je da je socijalno-ekonomski sporazum koji su predstavnici reprezentativnih sindikata pre dva dana potpisali s vladom "šamar i sramota".

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović ukazao je da je socijalno-ekonomski sporazum koji su predstavnici reprezentativnih sindikata pre dva dana potpisali s vladom "šamar i sramota".

"Potpis na ugovor kojim se obezbedjuje povišica plata od 1.000 dinara je sramota", kazao je Veselinović i svojim sindikalnim kolegama, potpisnicima sporazuma, poručio da se reprezentativnost ne stiče u ministarskim kabinetima, nego na ulici.

Svima koji nisu učestvovali u protestu, već su rešili da odmaraju, Veselinović je poručio da "nemaju prava da sve svaljuju na sindikate, zbog toga što nisu spremni da se sami bore za svoja prava, već očekuju da neko drugi to za njih uradi".
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.