Poseta Kini, pa zakletva

Izvor: Večernje novosti, 04.Apr.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Kini, pa zakletva

Pre preuzimanja funkcije Vučić mora da podnese ostavku na mesto premijera. Nikolića nasleđuje najranije 30. maja. Vlada radi punim kapacitetom NOVOIZABRANI predsednik Aleksandar Vučić najranije bi mogao da položi zakletvu 30. maja, poslednjeg dana koji će aktuelni šef države Tomislav Nikolić provesti na funkciji na Andrićevom vencu. A danom polaganja zakletve Vučiću počinje da teče petogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << mandat i on se prihvata nadležnosti predsednika Republike. Pre toga, Vučić će morati da podnese ostavku na mesto predsednika Vlade, jer po Zakonu o predsedniku, šef države ne može da vrši drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost. Međutim, i pre stupanja na ovu dužnost, sredinom maja, uslovno rečeno, on će već biti na zadatku kao novoizabrani predsednik - u Kini. Naime, prema dogovoru Nikolića i kineskog predsednika Si Đinpinga od prošle nedelje, Vučić će biti učesnik foruma na vrhu čiji je domaćin ova zemlja, a povodom inicijative "Jedan pojas - jedan put". Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da će posle 31. maja uslediti konsultacije izabranog predsednika sa partijama i izbor predsednika Vlade. Od dana njegove ostavke na premijersko mesto, Vlada će biti u tehničkom mandatu do izbora novog premijera, dotad radi punim kapacitetom. Za odabir novog premijera ne moraju da se raspisuju paralmentarni izbori, već će Vučić, sa pozicije predsednika, Skupštini predložiti kandidata za mandatara koji ima većinu u postojećem poslaničkom sastavu. ČUVANjE KOSOVA I SLOBODE PREDSEDNIK Republike zakletvu polaže pred Narodnom skupštinom i ona glasi: - Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić će biti tehnički premijer

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2017, 08:02

Lider SNS-a Aleksandar Vučić prvi je aktuelni premijer u istoriji višestranačja koji je izabran za predsednika Srbije...Međutim, da bi mogao da preuzme dužnost mora da podnese ostavku, što povlači i prelazak njegovog kabineta u tehnički mandat, do izbora nove vlade. Za razliku od ministara,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.