PKS podržava digitalnu transformaciju u kompanijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS podržava digitalnu transformaciju u kompanijama

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije do kraja godine obezbediće digitalnu strategiju za 40 kompanija, prvenstveno malih i srednjih, kao i fondove i modele finansiranja, a planira se i početak implementacije tehnoloških rešenja, istakao je Predrag Nikolić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na prvoj radionici za obuku konsultanata za digitalnu transformaciju privrede, koja je održana 8. i 9. maja u Privrednoj komori Srbije.

Nakon formiranja Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za digitalnu transformaciju, sledeći koraci, po rečima Nikolića, jesu obezbeđivanje fondova za subvencionisanje privrede, kao i utvrđivanje stepena digitalizovanosti i povezivanje sa nosiocima tehnologija. Zadatak Centra jeste da pruži podršku privrednicima, pre svega, malim i srednjim preduzećima, u pronalaženju adekvatnih modela finansiranja i subvencionisanja za sprovođenje digitalizacije. Cilj je umrežiti sve one koji poseduju znanje, tehnologiju i instrumente radi što brže i efikasnije digitalne transformacije privrede, dodaje Nikolić.

Rezultati istraživanja Centra za digitalnu transformaciju PKS pokazuju da od 340 malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u sektoru poljoprivrede, metalskom i sektoru usluga, oko 60 odsto nema digitalnu strategiju, dok preostalih 40 odsto ima digitalnu strategiju koja se uglavnom svodi na nabavku računara i korišćenje pojedinih oblika poslovne digitalne komunikacije.

"Projekat podrške digitalnoj transformaciji urađen je po modelu Nemačke i Austrije, a uz podršku Austrijske privredne komore i Nemačke razvojne saradnje (GIZ)", rekao je Nikolić.

"S jedne strane imamo preduzeća koja ne poseduju znanja o digitalnoj transformaciji, a s druge, imamo nosioce tehnologija u Srbiji koji mogu značajno da doprinesu digitalizaciji pomenutnih preduzeća. Naš plan je da poboljšamo komunikaciju između te dve strane, a zatim da nađemo načine finansiranja privrede kojoj je digitalizacija potrebna", rekao je Nikolić.

U Privrednoj komori Beograda održana je dvodnevna radionica, sa ciljem da se napravi mreža regionalnih konsultanata koji bi, prema Nikolićevim rečima, odlazili u preduzeća i pružali savete u vezi sa digitalnom transformacijom, predlagali strategiju i učestvovali u obezbeđivanju sredstava za njenu realizaciju. Privredna komora Srbije prva je u regionu započela ovaj proces, dodao je Nikolić.

Predstavnici PK Austrije predstavili su svoj model transformacije malih i srednjih preduzeća koji će biti primenjen i u Srbiji. Projekat se realizuje u saradnji sa austrijskom privrednom komorom, uz podršku GIZ-a.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.