Odnosi izvanredni, pomoć očekivana

Izvor: Beta, 28.Maj.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi izvanredni, pomoć očekivana

BEOGRAD, 28. maja 2014. (Beta) - Predsednici Srbije i Crne Gore Tomislav Nikolić i Filip Vujanović ocenili su u sredu u Beogradu da su odnosi dve zemlje "izvanredni", kao i da je pomoć koju je Crna Gora uputila Srbiji tokom katastrofalinih poplava bila očekivana zbog visokog stupnja bliskosti dve zemlje.

"Srbija apsolutno priznaje Crnu Goru kao zemlju sa kojom želi da ima otvorenu granicu i prijateljstvo... Srbija će sa Crnom Gorom večito da saradjuje, menjaće se vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u Srbiji i Crnoj Gori, ali taj odnos ne sme da bude ugrožen, čak i ako se ponekad učini da postoje pojedinci koji žele da ga narušse", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vujanovićem.

On je istakao da je Srbija zahvalna Crnoj Gori na pomoći koju joj je uputila "bez razmisljanja, blagovremeno i odmah i, u nekom procentu, da ga ne izračunavamo, umanjila razmere katastrofe koja nas je zadesila".

"Već dugi niz godina naše dve države tako saradjuju da je pomoć mogla da se predvidi. Ako katastrofa nije mogla da se predvidi, pomoć je mogla da se predvidi", istakao je Nikolić.

On je dodao da Srbija sada treba da se bori za sanaciju svega što je uništeno u najgorim poplavama koje su je pogodile u poslednjih 120 godina.

"Mi tu računamo na svoju snagu, na svoja sredstva, ali svakako računamo i na pomoć medjunarodne zajednice, na pomoć svih naših prijatelja. Svako ko ima malo više neka razmisli o tome da je nama potrebno mnogo, a da ne daj Bože, svakom može da zatreba", istakao je Nikolić.

Predsednik Crne Gore kazao je da se njegova potreba da poseti Srbiju podrazumevala i istakao da medjunarodna zajednica "treba da zna da se uz pomoć svih" šteta koju je Srbija pretrpela u poplavama "mora sanirati".

On je preneo "saosećanje svih gradjana Crne Gore zbog tragičnih gubitaka ljudskih života i ogromno žaljenje zbog štete koja je tolika da se još procenjuje".

Dodao je da su poplave na "ogoljen i surov" način pokazale nespremnost infrastruktura dve zemlje, "što nas sve obavezuje da u budućnosti unapredimo železničku i putnu infrastrukturu".

Vujanović je rekao da ga je Nikolić obavestio da ima "visoka očekivanja od donatorske konferencije koja treba da pokaže da Srbija nije sama, da pomoć treba da dodje što pre i u što većem obimu".
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.