Nikolić: Nastavićemo dijalog

Izvor: Beta, 28.Maj.2014, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nastavićemo dijalog

UJEDINJENE NACIJE, 27. maja 2014. (Beta) - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u utorak uveče na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da će Srbija nastaviti dijalog s Prištinom "do zajedničkog i održivog rešenja" i istakao da očekuje od UNMIK-a i svih medjunarodnih aktera da nastave da rade u nesmanjenom obimu i intenzitetu.

Na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << o Kosovu, Nikolić je osudio formiranje oružanih snaga Kosova kao "zveckanje oružjem" i rekao da još nije odlučeno da li će Beograd pozvati kosovske Srbe da izadju na parlamentarne izbore na Kosovu 8. juna.

"Za istorijsko pomirenje dva naroda i sveobuhvatno rešenje za problem Kosova neophodno je da obe strane naprave ustupke. Mi smo naš deo uradili i nastavićemo dijalog nesmanjenim intenzitetom i s maksimalnom konstruktivnošću. Priština, medjutim, mora da bude svesna da nema trajnog sveobuhvatnog rešenja bez dogovora sa Srbijom i odluke Saveta bezbednosti UN", rekao je Nikolić.

Na sednici na kojoj je predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, za period od 21. januara do 15. aprila 2014, Nikolić je istakao da je "vreme da se nadje održivo rešenje za budućnost dva naroda".

"Ne kažem da napredak nije postignut, ali cilj nam još izmiče... Naša ruka je otvorena i ispružena. Zbog naše i njihove dece", kazao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da je uveren da je 15-godišnje statusno neutralno prisustvo UNMIK-a na Kosovu "poslednja brana od politike promocije jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti", i da je Briselski sporazum Beograda i Prištine iz aprila 2013. označio "istinsku vododelnicu i novo poglavlje u odnosima" dve strane.

"Taj napredak pozdravio je čitav svet. Srbija je nedvosmisleno pokazala da je konstruktivan partner i da je spremna na kompromise u cilju stabilizacije i napretka čitavog regiona", kazao je Nikolić.

Ukazujući da "izuzetno ceni kontruktivni pristup UN i specijalnog predstavnika generalnog sekretara Farida Zarifa i svih organizacija koje rade `pod kišobranom` UN, kao što je Euleks", apelovao je na UN da se "odupru pokušajima marginalizacije" njene misije na Kosovu i "relativizaciji njene uloge u okviru celokupnog medjunarodnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini".

On je, medjutim, rekao da medjunarodna zajednica nije izvršila jedan od glavnih zadataka koji proističu iz sadržine Rezolucije SB 1244 - "obezbedjivanje slobodnog i neometanog održivog povratka svih izbeglih i raseljenih lica njihovim domovima na Kosovu i Metohiji".

Ukazao je i da prištinske vlasti nisu pokazale političku volju da započne proces ostvarivanja dogovorenog i nastavi se formiranje Zajednice srpskih opština na šta su se obavezale Briselskim sporazumom.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.