Broza prisluškuju u „Šumi”

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broza prisluškuju u „Šumi”

Na „Beldoksu” od 7. do 13. maja dokumentarci o nastanku kosmosa, usponu Sirize, ilegalnim imigrantima, podelama unutar porodice

Projekcijom filma „Šuma” Siniše Dragina, koji istražuje kako su obaveštajci Nikolaja Čaušeskua prisluškivali Josipa Broza Tita, 7. maja u velikoj dvorani „Sava centra” biće otvoren osmi Međunarodni festival dokumentarnog filma. Pod sloganom „Stvarnije od stvarnosti”, publika će od 13. maja videti 37 filmova iz 23 zemlje koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prikazani na najprestižnijim festivalima, a odabrali su ih mladi reditelji Ognjen Glavonić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović.

U Međunarodnom programu, između ostalih, zastupljeni su film „Poseta” Mihaela Madsena, koji predstavlja humorističku parabolu o kontaktu sa vanzemaljcima, „Doživotna robija” Nurit Kedar, saga o nacionalističko-verskim podelama u okviru najuže porodice, „Usputna stanica” Kaveha Bakhtijarija, koja se bavi akcijama grupe iranskih ilegalnih imigranata u Atini, i film „Majdan” Sergeja Loznice, koji prenosi atmosferu sa centralnog trga u Kijevu tokom nedavnih nemira.

U domaćoj selekciji je film o braniocu Radovana Karadžića „Srpski advokat” Aleksandra Nikolića, dokumentarac o izgubljenoj generaciji i izbeglištvu „Flotel Evropa” Vladimira Tomića, „Stranac iznutra” rediteljke Sonje Bertuči, koja je obilazila srpske enklave na Kosovu...

U programu „Panorama” gledaćemo „Obrenovac” Predraga Vukosavljevića o poplavama u ovom gradu, „Milicu” Dragana Elčića, o poslednjoj srpskoj devojčici u Prizrenu, „Besane u Njujorku” Kristijana Freja, o ljudima koji su izašli iz emotivnih veza i pokušavaju da zaleče „slomljeno srce”, „Titove naočare” Regine Šiling, o Jevrejki koja prebira po uzbudljivom porodičnom nasleđu svoje porodice, film o nastanku kosmosa „Cern” Nikolausa Geirhaltera i dokumentarac o usponu Sirize „Na ivici nade” Emili Januku.

O najboljem srpskom dokumentarcu odlučivaće žiri u sastavu: Dragan Nikolić, reditelj i pobednik „Beldoksa 2014”, Muharem Bazdulj, pisac, Gordana Vuković Nikolić, univerzitetski profesor engleskog jezika, i Igor Šanjević, producent. Novčana nagrada za autore pobedničkog filma iznosi 120.000 dinara.

Osnivač festivala Mladen Vušurović naglašava da se „Beldoks” pozicionirao kada je reč o programu i publici, ali i platformi koja autorima omogućava da njihovi filmovi budu prikazani u bioskopskim mrežama Nemačke, Italije i Švajcarske. Upitan kako je „Beldoks” pravio svoju selekciju, jer je upravo završeni „Kratki metar” promenio koncept i već prikazao dosta dokumentaraca, Vušurović je rekao da nema razloga za brigu. Istakao je da podržava rivalitet, da oni neće reprizirati filmove sa „Kratkog metra” i da „Beldoks” ima svoje premijerne dokumentarce, što doprinosi razvoju dokumentaristike i razvoju publike. Marko Stojanović, v. d. direktora Doma omladine, gde će biti prikazivani filmovi, naglasio je da Dom omladine ima svoju video-produkciju i da će u narednom periodu biti koproducent filmova koje snimaju mladi reditelji, učesnici „Beldoksa”.

M. S.

objavljeno: 09.04.2015.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.