Šutanovac: Vojna industrija izvozna sila Srbije

Izvor: Politika, 20.Feb.2011, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Vojna industrija izvozna sila Srbije

BEOGRAD – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara i najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu.

„Ugovorom od 400 miliona dolara za izgradnju tri vojne fabrike na severu Afrike, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, ostvarili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više od obećanih milijardu dolara ugovorenih poslova za vreme mog mandata”, kazao je Šutanovac i dodao da će tim ugovorom biti obezbeđeni poslovi i za građevinsku industriju naše zemlje.

Šutanovac je, u intervjuu za časopis „Korak” Privredne komore Srbije, naveo da je u njegovom mandatu do sada od izvoza naoružanja i vojne opreme naplaćeno 750 miliona dolara i precizirao da je tokom 2007. godine izvezeno naoružanja i opreme u vrednosti 75 miliona dolara, 2008. godine 183 miliona, 2009. godine 246 miliona, a 2010. godine - 247 miliona dolara.

„Sloboda” iz Čačka je možda najbolji primer, jer je 2007. njen izvoz bio tri miliona dolara, prošle godine oko 36 miliona dolara, a sada očekuje ugovor u vrednosti od oko 70 miliona, čija bi realizacija bila u narednih sedam godina, rekao je ministar odbrane.

U sedam fabrika namenske industrije u Srbiji trenutno radi oko 9.000 ljudi, stalno ili povremeno, a zahvaljujući novim izvoznim poslovima, od 2007. do danas je zaposleno oko 3.000 novih radnika, dok je u protekle tri godina kroz socijalni program ili u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih, istakao je Šutanovac.

Ocenjujući da je domaća odbrambena industrija izvršila proboj na tržište Iraka, ugovorom u vrednosti od oko 300 miliona dolara, on je dodao da su na tržištu SAD ugovoreni izvozni poslovi za 85 miliona dolara, u Avganistanu za 29 miliona dolara, u Belgiji za 23 miliona dolara, i da postoji saradnja i sa Italijom i Libijom.

Ministar odbrane je nagovestio i mogućnost da Srbija dobije posao na remontu i modernizaciji tenkova M-84 u Kuvajtu i objasnio da bi kroz taj posao mogle da budu uključene i vojne industrije iz bivših jugoslovenskih republika i zemalja EU, a u skladu sa ekonomskim kriterijumima.

„Postoje velike šanse da dobijemo taj posao”, naglasio je Šutanovac, dodajući da u Libiji i Angoli postoji interesovanje za izgradnju i opremanje vojnih bolnica po ugledu na našu VMA, što bi pre svega značilo posao za našu građevinsku industriju, ali i posao trajnog vezivanja tih država za Srbiju u oblasti vojne medicine.

To znači da bi se oko 1.000 njihovih medicinskih radnika školovalo kod nas, a veliki broj naših stručnjaka bi neko vreme radio u Libiji na uspostavljanju te bolnice, objasnio je ministar i napomenuo da, osim izgradnje vojne bolnice, Angola pokazuje veliko interesovanje za rekonstrukciju vojne aviobaze i izgradnju fabrike naoružanja.

Tanjug

objavljeno: 20/02/2011
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šutanovac: Vojna industrija prerasta u izvoznu silu Srbije

Izvor: Blic, 20.Feb.2011

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara i najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu. .."Ugovorom...

Nastavak na Blic...

Šutanovac: Namenska je sila Srbije

Izvor: B92, 20.Feb.2011

Beograd -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara...On je najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu..."Ugovorom od...

Nastavak na B92...

VOJNA INDUSTRIJA PRERASTA U IZVOZNU SILU SRBIJE

Izvor: Kurir, 20.Feb.2011

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara i najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu..."Ugovorom od 400...

Nastavak na Kurir...

Dragan Šutanovac: Vojna industrija postaje izvozna sila Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Feb.2011

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavljuje da vojna industrija namerava osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Vojna industrija postala izvozna sila

Izvor: Glas javnosti, 21.Feb.2011, 07:17

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara i najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu..."Ugovorom od 400...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.