Izvor: JUGpress.com, 26.Okt.2023, 22:12

Zdravković: U Leskovcu najbolje jedna lista protiv ove vlasti

LESKOVAC

Najbolji modus u Leskovcu je jedna lista, da se svi sakupimo i da u što većem zaletu i sa što većem zamahu učestvujemo u smeni ove vlasti, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Nenad Zdravković iz Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO”.

Intervju je sniman krajem prošle nedelje.

JUGpress: Hoće li biti vanrednih izbora na svim nivoima pa i lokalnim, kako je najavljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << s obzirom da skupština Grada Leskovca još uvek nije razmatrala ostavku gradonačelnika Gorana Cvetanovića i šta kaže zakon u tim slučajevima?

Zdravković: Mi živimo u zemlji urušenih institucija, a čim nemamo institucije onda u sistemu autokratije koji je kreirao gospodin Vučić i njegovi lokalni šerifi, prepisujući isti model od njega, mi ne možemo da budemo sigurni u bilo šta što je izrečeno, jer nepostojanje institucija je garant anarhije, odnosno autokratije u ovom slučaju. Mi ne znamo da li će uopšte biti raspisani izbori, Vlada nije podnela ostavku, premijerka je u mandatu, imamo samo izjave gospodina Vučića da će to da se desi i da će da bude 17. decembra.

S obzirom da on u velikom broju svojih nastupa iznosi neitine, nemamo razloga da mu verujemo da će biti izbori sve dok on tako nešto i ne uradi. Kao odgovorni ljudi mi moramo da se spremamo i to je njegova prednost jer može spinovanjem informacija da nas stalno drži u tenziji. Mi se spremamo za izbore kao da će ih biti 17., ali ne znači i da će ih biti. Što se tiče lokala, tu je situacija još apsurdnija, mi smo imali jedno lutkarsko pozorište. Imali smo gospodina Vučića koji je uzeo 70 lutaka sa kojima upravlja, napravio je jednu lutkarsku predstavu gde je povlačeći konopčiće dirigovao lutkama da svi podnesu ostavke. U jednom danu smo imali ostavke 70 gradonačelnika i predsednika opština što u Evropi do sada nije viđeno na taj način.

I to selektivno, u gradovima gde njima odgovara da budu izbori, a u drugima ne. Ako su izbori planirani svuda, trebalo je da budu i u Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima u Vojvodini, gde nisu raspisani. Tako da je to još jedan teatar apsurda koji nam je priredio predsednika sa svojim lokalnim šerifima.

Hoće li biti izbora? Tu je situacija još manje jasna, jer on ne zna da li će biti izbora. Biće ih ako Vučić kaže da budu, ako kaže da ne bude, neće ih biti. Apsolutno ponižavanje i nepoštovanje izborne volje građana, jer podnošenje ostavki bez ikakvog jasnog razloga i krize vršenja vlasti kod nas u lokalnu i u drugim gradovima Srbije, što je takođe odraz apsolutističke vlasti sa poslušnicima koji se nalaze na lokalu.

Pitajte Gorana Cvetanović, ni on ne zna hoće li biti izbora, a ako i kaže može samo da uđe u nagađanje, jer on ne zna hoće li mu zazvoniti telefon i neko mu reći „izbori su tad“ ili ne. Mi još nemamo skupštinu, ali imamo zakonske rokove. Trideset dana od trenutka podošenja ostavke moramo da dobijemo definitivni odgovor da li će biti menovan drugi gradonačelnik, da li će biti odbijena ostavka, hoćemo li imati Privremeno veće ili ćemo ići na izbore. Ali, to u ovoj zemlji zna samo jedan čovek i on se zove Aleksandar Vučić.

JUGpress: Rokovi teku, što znači da može da se krši zakon. S druge strane, građani su birali odbornike, znači da je to i kršenje volje građana, jer su ih birali na četiri godine.

Zdravković: Ja se apsolutno slažem sa Vama, ali da ne ispadne da mi imamo nešto protiv izbora. Svaki trenutak opstajanja na vlasti Cvetanovića je loš po Leskovčane i to može biti šansa da ga smenimo sa vlasti i mi smo za izbore. Ali, ovo jeste direktno kršenje izborne volje građana, jer nismo imali krizu vršenja vlasti u Leskovcu. Mi imamo krizu ličnog morala. Zamislite, vi ste gradonačelnik petog grada u Srbiji i zazvoni vam telefon gde vam neko kaže „sutra podnosiš ostavku“. I vi ne pitate zašto, u čemu je problem, šta je ideja, šta radimo, tu su i građani, imamo neke započete projekte, pa su odvojena neka sredstva, sve to prestaje zato što je vrhovni vođa naredio da budu izbori…

OPOZICIJA U LESKOVCU SAZRELA

JUGpress: Da li je realno da se desi da u Leskovcu opozicija bude u jednoj ili možda u dve kolone na izborima?

Zdravković: Ja mislim da je velika šansa za tako nešto. Mi ćemo uložiti svu energiju da svi zajedno budemo na jednoj listi. MIslim da je opozicija u Leskovcu poprilično sazrela, da smo svi zajedno svesni, a to smo i delimično pokazali saradnjom oko protesta, da smanjimo svoje sujete i lične ambicije i da otvorimo prostor za jednu razumnu saradnju koja će rezultovati jednom listom.

Kad kažem jedna lista, ne mislim samo na proevropsku građansku opoziciju, već listu na kojoj bi bile i stranke koje su desno orijentisane. Mislim da smo svi zajedno odgovorni prema građanima da ne smemo da dozvolimo da i jedan opozicioni glas koji je protiv ove vlasti ostane van parlamenta.

Znači, da napravimo modus, a evidentno je i da istraživanja to pokazuju, da je najbolji modus jedna lista, da se svi sakupimo i da u što većem zaletu i sa što većem zamahu učestvujemo u smeni ove vlasti. (kraj) LJS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

GG “Za Leskovac ZAJEDNO” : Ministarstvo za državnu upravu nezakonito imenovalo članove Privremenog organa samo od predstavnika vlasti

Izvor: JUGpress.com, 27.Okt.2023, 17:38

LESKOVAC..Na konferenciji za medije Grupe građana „Za Leskovac ZAJEDNO“ odbornik Nenad Zdravković izneo je sumnju u urušenje jedne od najvažnijih institucija ove države, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu...„Oni direktno krše zakon koji treba da sprovode, a tiče se forimiranja...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.