Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2020, 15:40

Zaštitnik građana: Propusti centara za socijalni rad u Bojniku i Leskovcu kao i ministarstva

Zaštitnik građna je povodom ubistva tri osobe i jednog deteta u Leskovcu u maju 2020. godine, utvrdio brojne propuste u radu centara za socijalni rad u Bojniku i Leskovcu kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u procesu zaštite od nasilja i zlostavljanja dece iz te porodice, koja je bila na evidenciji ovih centara.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << centara u Bojniku i Leskovcu Zaštitnik građana traži da bez odlaganja preduzmu mere za otklanjanje utvrđenih propusta kako se slične greške ne bi dešavale ubuduće, ali i utvrđivanje lične odgovornosti stručnih radnika i rukovodilaca u tim centrima.

Od nadležnog ministarstva Zaštitnik građana traži da obezbedi da se činjenica izloženosti deteta nasilju nad drugim članom porodice ili detetu bliskom licu tretira kao zlostavljanje i zanemarivanje deteta, kao i da ispita ličnu odgovornost zaposlenog u tom ministarstvu jer tri godine nije preduzeo nikakve aktivnosti povodom zahteva za stručnu pomoć centra u Bojniku.

Ministarstvo o preduzetim aktivnostima treba da obavesti Zaštitnika građana u roku od 21 dana.

Kako je navedeno u saoptenju, prva saznanja o nasilju i zlostavljanju dece u porodici centar u Bojniku dobio je još 2011. godine u prijavi Opšte bolnice u Leskovcu gde je ukazano da su prilikom pregleda konstatovani tragovi fizičkog kažnjavanja jednog deteta, ali niko nije ništa preduzeo sve dok nije došlo do tragedije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ombudsman: Brojni propusti institucija doveli do četvorostrukog ubistva u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 02.Okt.2020

Da i pored saznanja koja su imali, nadležne institucije nisu preduzele ništa da se izbegne tragedija iz Leskovcu iz maja ove godine u kojoj su ubijene 4 osobe, utvrdio je republički Zaštitnik građana koji je na svoju inicijativu pokrenuo postupak kontrole...On je, kako je saopšteno, utvrdio brojne...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.