Izvor: JUGpress.com, 13.Okt.2022, 10:17

Za “Moju prvu platu” poslodavci u Jablaničkom okrugu traže 455 mladih

LESKOVAC

Na teritoriji Jablaničkog okruga prijavilo se oko stotinu poslodavaca za 455 raznih izvršilačkih pozicija a u okviru projekta “Moja prva plata”, rekla je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Marija Stevanović, načelnica odeljenja leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Od toga je 60% na teritoriji Grada Leskovca. U odnosu na prethodnu godinu broj prijavljenih pozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je gotovo identičan, a što se tiče nezaposlenih lica od 3. oktobra je započela druga faza i trajaće do 31. oktobra, gde će oni moći neposredno logovanjem na sajt „Moja prva plata“ da izaberu poziciju koja najviše odgovara njihovom obrazovnom profilu i da na taj način steknu prva radna iskustva”, obajšnjava Stevanović.

Na pitanje koje zahteve imaju poslodavci i koja stručna sprema je najpopularnija među poslodavcima kqaže da “preovladava srednja stručna sprema, gotovo 70% prijava se odnosi upravo na srednju stručnu spremu”.

Dodala je da “preostali broj obuhvata visoku i višu stručnu spremu”.

” Ono što je interesantno je da privatni sektor ima malo više oglašenih radnih pozicija, ali ima i pozicija u javnom sektoru. Najviše se traže administrativna zanimanja koja preovladavaju i u javnom i u privatnom sektoru, zatim se traže zanatska deficitarna zanimanja, poput rukovaoca CNC mašinama, kompjutersko konstruisanje, automehaničari, zanimanja koja se odnose na lične usluge kao što su frizeri, pedikiri, manikiri, ima oglašenih pozicija i za magacionere, komercijaliste i prodavce, a od visokoškolskih zanimanja dominiraju inženjeri iz različitih oblasti počev od prehrambene preko hemijske indistrije, pa sve do mašinskih i elektroinženjera, odnosno IT stručnjaka”, rekla nam je Marija Stevanović.

Na pitan je kakva su dosadašnja iskustva kaže da je u prethodne dve godine oko 450 radnih pozicija bilo uključeno u ovaj program.

” Samo u prethodnoj godini više od 50 miliona dinara na nivou filijale Leskovac izdvojeno je za finansiranje ovog programa”, dodaje.

“Ono što dobijamo kao povratne informacije od poslodavaca, ali i od mladih koji su bili uključeni u ovaj progra, su jako dobra iskustva iz ugla mladih jer su stekli neophodna radna iskustva u okviru posla koji su obavljali, a sve u skladu sa svojim obrazovnim profilom. Što se tiče poslodavaca, oni su uspeli da najveći broj mladih osposobe za te radne pozicije”, objašnjava.

Kaže da ” još uvek nemaju preciznu informaciju koliko je tačno mladih ostalo na tom programu, ali dobar broj njih je, ako ne kod tog, onda se veoma brzo zaposlio kod nekog drugog poslodavca, imajući u vidu da je zapravo i cilj i svrha ovog programa da se podigne znanje i kompetencije i da se usvoje neke nove veštine, kako bi se mladi bolje pozicionirali za neke druge konkurse i za neka druga oglašena radna mesta, budući da je radno iskustvo jedan od kamena spoticanja kada su u pitanju mladi koji se, baš zbog tog iskustva, teže probijaju u svetu tržišta rada”.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.