U glavnoj povorci karnevala učestvuje trideset ekipa

Izvor: JUGpress.com, 05.Jul.2016, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U glavnoj povorci karnevala učestvuje trideset ekipa

LESKOVAC

Za razliku od prošlogodišnjeg jubilarnog, ovogodišnji „Karneval Leskovac“ biće nešto skromniji, i po broju učesnika, i dužini trajanja, kao i po finansijskim sredstvima koja će biti utrošena za njegovu organizaciju, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Jedanaesta karnevalska manifestacija trajaće četiri dana, dok je prošlogodišnja trajala pet, a učestvovaće 30 ekipa na glavnoj međunarodnoj karnevalskoj povorci (prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ih je bilo 40), a zajedno sa ostalim manifestacijama biće ih 50-tak. Za njegovu organizaciju iz gradske kase odvojeno je 4 miliona i 300 hiljada dinara, dok je prošlogodišnji koštao 5 miliona i 300 hiljada. Ovakvoj organizaciji se pribeglo kako bi se uštedelo, tako da će neki sadržaji, poput igara na vodi, karnevala trećeg doba, kao i trke u burićima izostati, ali to ne znači da ih neće biti naredne godine. Sve u svemu, od ideje da Karneval Leskovac traje sedam dana nije se odustalo, ali će se na to sačekati, objasnio je predsednik Federacije karnevalskih gradova za Srbiju Miroljub Radivojević. -Osim centralnog dešavanja, velike međunardone karnevalske poruke, četvorodnevni program ispunjen je i dečjim karnevalom, karnevalom mažoretkinja, festivalom vatre, uličnih zabavljača. Karneval je osmišljen sa puno zabavnog programa, rekla je Tina Stojanović, PR Turističke organizacije Leskovac (TOL), koja je organizator karnevala.

Po broju karnevalskih priredbi, „Karneval Leskovac“ najveći je ne samo u Srbiji, već i regionu i šire. Mnoge manifestacije, kao što je karneval kućnih ljubimaca, veliki dečji maskembal, kao i dečji karneval, koji će biti održan večeras, namenjene su najmlađoj publici. Na Festivalu vatre i dečjoj karnevalskoj povorci biće nekoliko učesnika iz inostranstva, a „poslastica“ večeri biće dva koncerta, plesne škole „Step“ i škole „Martin dens“, sa samba plesom, gde će nastupiti „novosadske Brazilke“.

Glavni događaj je velika međunarodna karnevalska povorka, koja se održava 9. jula sa početkom u 9 sati. Pored Srbije, učestovaće ekipe iz inostranstra, pretežno iz zemalja u regionu, Crna Gora, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Republike Srpske.

“Pozvali smo učensnike iz onih zemalja gde mi i odlazimo, rekao je direktor TOL-a Žikica Nestorović. Kako bismo smanjili troškove i glavno veče organizovali tako da bude što atraktivnije, smanjili smo broj dana ovog Karnevala. Trudićemo se da sa novcem koji nam daje grad raspolažemo domaćinski, ali su troškovi veliki, jer je obaveza domaćina da plati semštaj i ishranu karnevalskih grupa.

Očekuje se da će na Karnevalu biti oko 2.000 učesnika. Ove godine učestovaće tri leskovačke karnevalske grupe, koje priprema i organizuje TOL, „Let vilinog konjica“, „Afrika“ (nova grupa) i tradicionalna karnevalska grupa (maske će nositi članovi KUD „Lemind“). Iz Leskovca učestvuju i tri grupe mažoretkinja, bebi mažoretkinje, juniorke i seniorke, ističu organizatori, i dodaju da su maše mažoretkinje najbolje u Srbiji, ali da i u celoj Evropi dobijaju priznanja i osvajaju prve nagrade.

Kao i nekoliko godina zaredom, generalni sponzor Karnevala je „Zdravlje Aktavis“.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.