Taktilna izložba Dodirni prošlost u Leskovcu

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taktilna izložba "Dodirni prošlost" u Leskovcu

Na svetski dan slepih i slabovidih u Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je taktilna izložba "Dodirni prošlost" koja slepim i slabovidim osobama omogućava da na pravi način ostvare bar deo kulturnih potreba. Taktilne trake biće deo stalne postavke leskovačkog muzeja, a u Savezu slepih se nadaju da će i druge ustanove u Srbiji slediti njihov primer. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jedinstven i neponovljiv osećaj za Milivoja Đokića. Hodajući taktilnom trakom Milivoje dodiruje eksponate stalne postavke leskovačkog Narodnog muzeja koji su njemu i svim slepim i slabovidim osobama u Leskovcu sada upotpunosti dostupni.

"Ova postavka koju sam ja sad opipao je veoma značajn ne samo za mene nego i uopšte za sve moje kolege oštećenog vida, jer mi danas možemo da susrećemo sa eksponatima i od kog materijala su napravljeni," kaže Milivoje Đokić, predsednik okružne organizacije slepih i slabovidih.
Taktilna izložba "Dodirni prošlost" deo je projekta Narodnog muzeja u Leskovcu koje je podržalo resorno ministarstvo.
Uz izložbu, katalozi i propratni materijal štampani su na Brajevom pismu. Na svetski dan slepih i slabovidih veliki korak napred ka smanjenju predrasuda prema slepim i slabovidim osobama koje svoje duhovne i kreativne potrebe na ovaj način lakše mogu da zadovolje.

"Neko saznanje da se određeni eksponati i određena usluga čine i osobama sa invaliditetom je od opšteg značaja jer to je deo i naše opšte kulture", navodi Milan Stošić, predsednik Saveza slepih i slabovidih Srbije
Leskovački Narodni muzej je slobodno se može reći lider u Srbiji kada je reč o projektima približavanja kulturne delatnosti osobama sa invaliditetom. Izložba "Dodirni prošlost" je samo jedan od njih.

"U toku današnjeg dana imamo i tribinu dizajn za sve i radionicu za decu vidim njihovim očima gde ćemo uz pomoć radionice probati da deci osvestimo sa kakvim se sve problemima susreću osobe sa oštećenim vidom", navodi Suzana Ranđelović, kustos Narodnog muzeja u Leskovcu.
U Srbiji ima oko 12 hiljada slepih i slabovidih osoba. Ovakvi događaji doprinose da celokupno društvo shvati da uprkos invaliditetu slepi i slabovidi imaju značajne potencijale.
Zbog toga oni očekuju da će i druge ustanove u Srbiji slediti put leskovačkog Narodnog muzeja.
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

“Dodirni prošlost”: Izložba za slepe i slabovide osobe

Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2018

LESKOVAC..Narodnom muzeju u Leskovcu izložbom „Dodirni prošlost“ pridružio se obeležavanju Dana slepih i slabovidih lica. Reč eje o projektu kojim je omogućena dostupnost kulturnih sadržaja kroz informativni vodič na ulaznim vratima muzeja, interaktivni vodič na znakovnom jeziku koji se...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.