“Dodirni prošlost”: Izložba za slepe i slabovide osobe

Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Dodirni prošlost”: Izložba za slepe i slabovide osobe

LESKOVAC

Narodnom muzeju u Leskovcu izložbom „Dodirni prošlost“ pridružio se obeležavanju Dana slepih i slabovidih lica. Reč eje o projektu kojim je omogućena dostupnost kulturnih sadržaja kroz informativni vodič na ulaznim vratima muzeja, interaktivni vodič na znakovnom jeziku koji se nalazi na internet prezentaciji muzeja, taktilne staze u stalnoj postavci muzeja, naočare sa lupom i klupa za sedenje u stalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << postavci. Izložba je sačinjena od devetnaest taktilnih replika odabranih eksponata. Autori projekta su Suzana Ranđelović iz Narodnog muzeja Leskovac i Miroslava Vukojević iz Okružne organizacije slepih Leskovac.

Milan Stošić, predsednika Saveza slepih i slabovidih Srbije, kaže da je bezbroj puta dolazio ovde raznim povodima, ali ovaj put povod dolazak je nešto što je izuzetno.

„Leskovac je u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu učinio puno toga. Ovo je pravi trzaj prema modernima prestonicama. Grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem puno čini za slepa i slabovida lica i rezultati su zaista bitni, ali svakako da ih ne bi bilo da nije podrška grada i institucija kao što je Narodni muzej i druge ustanove.“

„Ovo je prvi muzej u Srbiji ovog tipa“ kaže gradonačelnik Goran Cvetanović i dodaje da će se lokalna samouprava truditi da u narednom periodu Leskovac bude još pristupačniji za osobe sa invaliditetom.

„Važno je i na ovaj dan skrenuti pažnju javnosti da se te osobe ne posmatraju kao osobe sa hendikepom, već kao ravnopravni članovi naše zajednice. Lokalna samouprava će uvek podržavati ovakve podvige i sa zadovoljstvom mogu da kažem da će jedno slabovido lice početi da radi na telefonskoj centrali u Opštoj bolnici Leskovac.“

Projekat „Dodirni prošlost“ je realizovan u partnerstvu Narodnog muzeja Leskovac i Okružne organizacije slepih Leskovac, a finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Izložba će ostati deo stalne postavke i biće otvorena za sve zainteresovane posetioce u toku čitave godine.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.