Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2019, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana akademija povodom 140 godina od osnivanja prve čitaonice u Leskovcu

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu Svečanom akademijom obeležila je 140 godina od osnivanja prve čitaonice u Leskovcu. Skupu su prisustvovali akademik Jovan Hadži Đokić, predstavnici resornog ministarstva, Narodne biblioteke Srbije, vojske, prosvete, sveštenstvo i brojni Leskovčani.

Direktorka Vesna Ilić kazala je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da je biblioteka mesto koje odiše ljubavlju, mirisom knjiga, tihim žamorom uposlenika i čitaoca, skladan spoj ljudi koje je ujedinila različitost.

„Lavirinti među knjigama u biblioteci ne služe da bi se među njima izgubili, već da se tu pronašli. Biblioteka u našem gradu obitava 140 godina, oduvek sjedinjena sa građanstvom, kroz razne istorijske epohe. Nalazila se u središtu svih kulturnih i društvenih promena i išla u korak sa savremenim tokovima. U svakom dobu ona je bila više društvena potreba nego obaveza. Iskreno se nadam da će biblioteka u budućnosti predstavljati centar društvenih dešavanja i pokretač promena.“

Gradonačelnik Goran Cvetanović naglasio je da su biblioteke čuvari znanja i kulturnog nasleđa.

„Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta. Biblioteke su značajni deo kulture čitavog, te tako i našeg sveta. One su institucije obrazovanja i mesto za društvenu interakciju. Gistav Flober je kazao: „Čitaj da bi živeo“ zato su biblioteke danas važnije nego ikada. Svet se brzo menja i naše znanje uveliko raste, i upravo biblioteke mogu naći odgovore za nove izazove.“

Na Svečanoj akademiji u izvođenju Gradskog hora „Zvezdice“ premijerno je izvedena himna biblioteke. Prikazan je i dokumentarni film „Knjiga od reči“ o razvoju bibliotekarstva u Leskovcu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

140 godina od prve Čitaonice u Leskovcu

Izvor: JuznaSrbija.info, 03.Dec.2019

Narodna biblioteka u Leskovcu danas je Svečanom akademijom obeležila 140 godina od osnivanja Čitaonice u Leskovcu...Dobrodošlicu je poželela Vesna Ilić, direktorka ustanove, i kazala da ko jednom kroči u biblioteku iz nje zauvek ponese večni zapis u svojoj duši...„Biblioteka u našem gradu...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.