Stigla konačna verzija softvera za leskovačke odbornike

Izvor: juGmedia, 26.Sep.2018, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla konačna verzija softvera za leskovačke odbornike

Sistem za elektronsko glasanje i praćenje Skupštine opštine Leskovac u potpunosti je spreman za rad i to je jedan od prvih sistema e-parlamenta, saopštio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je na predstavljanju ovog sistema i na konferenciji za novinare rekao da je Leskovac danas definitivno dobijamo konačnu verziju softvera i server >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << koji služi za pravljenje rezervnih kopija.

„Sledi testiranje, proba sistema, obuka službenika i obuka odbornika, zatim paralelno usaglašavanje normativnih akata sa izmenom zakona o lokalnoj samoupravi kao rešenjima koje uvodi sam sistem e-parlamenta“, istakao je Cvetanović.

Leskovac je prvi grad u Srbiji koji uvodi e-parlament i koji će, kako je rekao gradonačelnik, omogućiti uštedu od 4 miliona dinara na godišnjem nivou.

„Sama vrednost sistema je 182 hiljade evra, a učešće grada u projektu vezano je za nabavku opreme za konferencijski sistem čija vrednost iznosi 34 hiljade evra ili 10 procenta od ukupne vrednosti čitavog projekta za sledeće generacije sigurnost dokumenata koje ostaju posle donetih odluka odbrornika dobra osnova napravljena i biće tu još projekata“, objasnio je Cvetanović.

Elektronski sistem praćenja i glasanja u Skupštini Leskovca

Ostali iznos finansiran je preko UNDP-a čiji su predstavnici prisustvovali današnjem završetku uvođenja ovog sistema, a pored njih tu su bili i predstavnici Švajcarske kancelarije za saradnju.

U ime Švajcarske kancelarije prisutnima se obratila rukvodilac sektora za upravljanje Saša Miler i ovom prilikom istakla da je misija njihovog projekta upravo unapređenje saradnje sa lokalnim skupštinama širom Srbije.

„Novi softevski paket koji će biti na raspolaganju svim lokalnim skupštinama u Srbiji, kombinuje zapravo elektronsko glasanje i sistem elektronskog upravljanja dokumentima u jedan celoviti sistem po prvi put. U praksi to znači da će u svakom trenutku dokumenti biti raspoloživi, sistem će omogućiti lakše prerađivanje informacija, pristup najnovijim informacijma odmah po završetku skupštine“, kazala je Milerova.

Na pitanje novinara da li će odbornici tablete nositi kući, gradonačelnik je rekao da je jedan tablet već oštećen kada je bio odbor za finansije, igrom slučaja na mestu gde je sedeo opozicioni poslanik.

„Ja ne znam da li je to bilo slučajno ili namerno, jedno je realizovati imlemenaticiju a drugo je sačuvati ono što ste stvorili za sledeće generacije. Onaj ko želi da se pripremi blagovremeno može to učiniti, svi moji saradnici stoje na raspolaganju 24 sata“, kazao je Cvetanović.

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

E-Parlament i u Leskovcu: Kako će odbornici da dobijaju materijal još uvek nepoznanica

Izvor: JUGpress.com, 26.Sep.2018

LESKOVAC..U velikoj sali Skupštini grada Leskovca  promovisana je konačna verzija softvera sistema E-parlamenta...Tim povodom je gradonačelnik Goran Cvetanović rekao da su razgovori o projektu implementacije sistema e-parlament sa UNDP započeti oktobra 2016. godine...“Leskovac je, pored Pančeva,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.