E-Parlament i u Leskovcu: Kako će odbornici da dobijaju materijal još uvek nepoznanica

LESKOVAC

 

U velikoj sali Skupštini grada Leskovca  promovisana je konačna verzija softvera sistema E-parlamenta.

Tim povodom je gradonačelnik Goran Cvetanović rekao da su razgovori o projektu implementacije sistema e-parlament sa UNDP započeti oktobra 2016. godine.

“Leskovac je, pored Pančeva, ušao u projekat koji podrazumeva nabavku hardvera, izradu softvera, usklađivanje poslovnika uz stručni nadzor eksperata profesora Pravnog fakulteta i konsultanata UNDP. Danas dobijamo konačnu verziju softvera i server koji služi za pravljenje rezervnih kopija. Sledi testiranje i proba sistema, obuka službenika i odbornika, a zatim, paralelno sa usaglašavanjem normativnih akata, sa izmenom zakona o lokalnoj samoupravi, kao i novim tehničkim rešenjima koje uvodi Eparlament. Leskovac je prvi grad u Srbiji koji uvodi Eparlament čiji će se rad bazirati na novom poslovniku koji će pratiti promene i način funkcionisanja sednice skupštine grada. Inplementacijom sistema grad će na štampanju dokumenata za rad skupštine grada uštedeti četiri miliona dinara na godišnjem nivou. Sama vrednost sistema Eparlamenta je 182.000 evra. Učešće grada vezano je za nabavku opreme za konferencijski sistem iznosi 18% ukupne vrednostim, odnosno 34.000 evra”, rekao je Cvetanović.

Smatra da je ovo veliki napredak i da grad Leskovac pokazuje da je u svim sferama života lider ne samo u Srbiji, nego i šire, ali očekuje da će, iako je sa UNDP napravljena dobra osnova, biti i kvalitetne nadgradnje.

Saša Miler, rukovodilac sektora za dobro upravljanje Švajcarske kancelarije za saradnju, ističe zadovoljstvo u ime švajscarske ambasade što če ispratiti puštanje u rad prvog E-parlamenta u Srbiji.

“Imajući u vidu dugo iskustvo u decentralizovanju lokalnih vlasti, Švajcarska je veoma opredeljena da unapređuje lokalne demokratske institucije. Novi softverski paket po prvi put kombinuje elektronsko glasanje i sistem elektronskog upravljanja dokumentima u jedan celoviti sistem. U praksi to znači da će dokumenti u svakom slučaju biti raspoloživi, da će sistem unaprediti efikasnost u radu, javnost, kao i odgovornost lokalnih skupština. Sistem omogućava da više kosrisnika istovremeno pretražuje informacije, da pristupa najnovijim informacijama, a da javnost i mediji imaju uvid u te informacije odmah po završetku skupštine. Učešće švajcarske ambasade i UNDP obuhvatalo je nabavku 85 tableta, dva servera i softverski paket”, rekla je ona.

KAKO ĆE ODBORNICI DOBIJATI MATERIJAL?

Na pitanje novinara JUGpressa kako će odbornici dobijati materijal za sednice Skupštine grada, budući da je sam ranije rekao da
tablete neće moći da nose kući, Cvetanović nije odgovorio precizno , uz obrazloženje da je to “tehničko pitanje”.
On je rekao i da je , na nedavno održanoj sedniici Odbora za finansije Skupštine Srbije u Leskovcu  “poslanik opozicije, koji je tu sedeo, oštetio jedan tablet”.

“Naša je obaveza, kao što smo prvi u Srbiji, da ćemo pratiti i funkcionisanje i način rada i menjati poslovnik, ali tako da odgovara i nama kada budemo opozicija. Ja sam na pripremnom sastanku rekao da sam ponosan što sam pre 15 godina kao predsednik skupštine uspeo da jednoglasno donesem odluku svih 75 odbornika, kada je u pitanju grb i zastava. Tako da ćemo dati sve od sebe da uskladimo poslovnik da važi i za poziciju i za opoziciju, nezavisno od sadašnjeg trenutka, ali istovremeno, iz iskustva mnogih objekata i projekata koji smo završili, jedan je problem realizovati i završiti implementaciju, a drugi je očuvati ono što ste stvorili. Nekada se dešava, a možda i u većini slučajeva, sačuvati to za sledeće generacije odbornika je mnogo teži zadatak. Onaj ko želi da se pripremi ima dovoljno vremena i mogućnosti da bude informisan. Svi moji saradnici, od sekretara, zamenika sekreetara, stoje uvek, 24 časa, ljudima na raspolaganju. Samo onaj ko ne želi da čita, da se pripremi blagovremeno, može da traži opravdanja za svoj nerad ili loš rad. Kao što vidite fazno radimo, prošli put je bila implementacija tableta, sada softvera, to su sve fazne radnje, komplikovane, gde i najstručniji ljudi i iz Leskovca traže konsultacije da nešto zaživi. I kad radite prvi u Srbiji istovremeno vam je i drago, ali je istovremeno i mnogo veća odgovornost da taj projekt zaživi kasnije i u drugim lokalnim samoupravama.-

 

Na naše pitanje kako će odbornici dobijati materijal, kako će se spremati za sednicu? U samoj skupštinskoj sali, ili kako, odgovorio je “To je tehničko pitanje. Sad ide praktični deo, gde ćemo da vidimo kako funkcioniše. To ćemo da pratimo, pa ćemo da imamo sastanke, dobićemo blagovremeno materijal kao što ste dobili i ovaj sad”.

Na konstataciju novinara JUGpressa da je logično je bilo da i predsednik Skupštine grada Leskovca  prisustvuje danas ovoj konferenciji za medije , jer se E sistem uvodi u instituciju u kojoj je on prvi čovek, i pitanje ” Znamo li zašto nije tu?” Cvetanović je odgovorio ” Ima zdravstvene probleme,a pošto ste Vi radoznali ,  ako me baš pitate, ima dijareju”.

Tolko.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare