Izvor: JUGpress.com, 29.Mar.2019, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor sa Danijelom Kostadinović o opusu Slobodana Džunića

LESKOVAC

U Holu na spratu Leskovačkog kulturnog centra gost je bila Danijela Kostadinović, profesor na Departmanu za srpsku i komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Nišu. Povod za gostovanje je njena knjiga „Magični realizam Slobodana DŽunića“. Bogat stvaralački opus Slobodana DŽunića bio je povod da se razgovara i o mitologiji, naratologiji, magičnom realizmu i brojnim književno-teorijskim, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << književno-istorijskim, lingvističkim, antropološkim i drugim temama.

Širok književno-naučni vidokrug Danijele Kostadinović, istraživača u oblasti književnosti, učinio je ovu studiju vrednim ostvarenjem i dragocenim udžbenikom za one koji zanima moderan pristup književnom ostvarenju.

„U knjizi se osnovna pažnja fokusira na prepoznavanje elemenata poetika magičnog realizma u prozi Slobodana DŽunića, s tim da je akcenat stavljen na njegov poslednji roman „Vetrovi Stare planine“ iz 1998. godine i na zbirku pripovedaka „Ispod mrtvačkog mosta“. Za nju sam se odlučila zato što su tu ušle pripovetke sa folklorno-mitološkom osnovom, odnosno sa elemetnima fantastike koji dolaze iz mitološke, folklorne i religijske sfere“ rekla je Danijela Kostadinović. Ona je dodala i da Slobodan DŽunić u svojim proznim ostvarenjima uspešno spaja poetičku liniju koja je u srpskoj književnosti započeta još u doba realizma, odnosno kada su folklornu fantastiku u srpsku književnost uveli Milovan Glišić, Ilija Vukićević, pa preko Nastasijevića i posebno Rastka Petrovića, koji su se bavili ispitivanjem arhitipskih mogućnosti jezika i inkorporiranjem mita u svoju prozu, pa do Mirka Kovača i Borislava Pekića, čiji je DŽunić savremenik, i koji su u svojim delima polazili od mita, legende, slovenske ili neke druge mitologije i na toj osnovi zasnivali priču.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.