Radnici ”Džinsija” se okupili ispred fabrike, traže zaostale plate i putne troškove

Izvor: JužneVesti.com, 06.Jul.2023, 13:31

Radnici ”Džinsija” se okupili ispred fabrike, traže zaostale plate i putne troškove

Nakon što su radnici Džinsija o tome da fabrika napušta Leskovac obavešteni SMS porukom, stotinak zaposlenih te turske kompanije okupilo se ispred pogona u Industrijkoj zoni sa zahtevom da im obrati neko iz Uprave. Većina njih, kako kažu, ne želi da pređe da radi u druge fabrike kao što je to najavio gradonačelnik Cvetanović, već zahtevaju da im budu isplaćene zaostale zarade i putni troškovi, ali i da mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sami da odluče o daljoj sudbini.

Da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru prošle godine oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili - radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor.

Početkom ove nedelje svim zaposlenima stigla je SMS poruka da firma ide u likvidaciju, a to su radnici hteli da čuju i od Uprave fabrike.

Nikada nisu ništa smeli da nam saopšte i da nas pogledaju u oči. Sva obaveštenja dobijamo SMS porukama. Sad neće da izađu ovde, nego nas zovu unutra. Tražimo da nam budu isplaćene zarade i putni troškovi - rekla je jedna od radnica.

Niko iz Uprave nije želeo da im se obrati; foto: M. M.Većina radnika, kako kažu, ne želi da pređe u druge fabrike kao što je to najavio gradonačelnik Cvetanović, međutim ima i onih koji su zbog kredita primorani na to.

Uzeo sam kredit od 6.000 evra. Znam da većina ne želi da pređe da radi u druge fabrike, ali ima i nas koji jedostavno moramo. Ugrožena nam je egzistencija, među nama i ima i samohranih roditelja, trudnica i porodilja, nekima je ovo bio jedini prihod. Čekamo da vidimo šta će dalje dešavati - kaže radnik.

Pošto su čekali više od sat vremena ispred fabrike, nekolicina njih ušla je u pogon fabrike, ali sem obećanja da će im biti isplaćene zaostale zarade i putni troškovi - nisu dobili više informacija.

Sve što smo ih pitali - ne znaju. Neki nisu bili osigurani od početka ove godine, čisto sumnjamo da će to uopšte uraditi. Kažu da još nije pokrenut postupak likvidacije i da ćemo biti obavešteni. Ovo je velika sramota i za Grad i za državu, jer su svi znali šta će se dogoditi i da ćemo mi ostati bez posla - rekao je jedan od zaposlenih.

Okupljeni radnici ističu i da neće odustati od dalje borbe da se izbore za radnička prava i najavljuju da će nastaviti sa okupljanjima sve dok ne dobiju detaljne i tačne informacije kakav je njihov trenutni status.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici Džinsija protestuju ispred fabrike

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jul.2023

Radnici Džinsija iz Leskovca koji su otpušteni putem SMS poruka, protestuju ispred fabrike. Traže da im se obrati neko iz uprave, kao i da im se isplate plate i putni troškovi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Radnici Džinsija danas tražili odgovore, niko im se nije obratio

Izvor: JUGpress.com, 06.Jul.2023

LESKOVAC..Višwe desetina radnica i radnika turske fabrike “Džinsi” tražio je danas ispred zatvorenih vrata fabričke kapije odgovore na pitanja kakav ej njihov status, kad će im biti isplaćena dugovanja i kakva je njihova dalja sudbina...Odgovore nisu dobili a ono što je grupa njih, koja je...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.