PET VEKOVA manastira SVETI JOVAN, dolazi patrijarh, pozvan i predsednik Vučić

Izvor: juGmedia, 20.Okt.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PET VEKOVA manastira SVETI JOVAN, dolazi patrijarh, pozvan i predsednik Vučić

Narodni muzej u Leskovcu uz pomoć grada Leskovca pripremili su niz manifestacija sa visokim zvanicima kojima će se od 26. do 29. oktobra obeležiti 500 godina od podizanja manastira Sveti Jovan u ataru sela Jašunja.

Reč je o muškom manastiru na obroncima šumovite Babičke gore, koga je podigao Andronik Katakuzin iz ugledne vizantijske carske >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << porodice.

Za 26. oktobar predviđena je projekcija dvadesetpetominutnog dokumentarnog filma „Prvih petsto godina“, a potom koncert vokalne grupe Libero u Crkvenog hora „Branko“.

Zatim će u 21 čas, ispred LKC-a, biti priređen multimedijalni spektakl „Vekovi duhovnosti“ u 4 D projekciji, koji će se ponavljati i naredna dva dana.

Promocija monografije „Pet vekova jašunjskih manastira“ biće održana 27. oktobra u Narodnom pozorištu od 12 do 13 sati.

Narednog dana je u Narodnom muzeju izložba „Jašunjski manastir Sveti Jovan Preteča“ s početkom od 18,30 sati, a u Narodnom pozorištu svečana akademija „Sveti Jovan Preteča – Pet vekova“.

Za 29. oktobar zakazana je arhijerejska liturgija u manastiru od 9 sati.

Izložbom je obuhvaćen i manastir Sveta Bogorodica Vavedenja, ženski jašunjski manastir, kojeg su 18 godina ranije podigle monahinje iz iste vizantijske porodice.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.