Obukom leskovačkih nastavnika protiv homofobije u ovom gradu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Dec.2020, 15:13

Obukom leskovačkih nastavnika protiv homofobije u ovom gradu

Zbog učešća učenika pojedinih leskovačkih škola na protestu usmerenom protiv homoseksualaca, u Leskovcu marta ove godine, Zaštitnik građana je od Ministarstva prosvete tražio da organizuje posebne obuke za leskovačke nastavnike o LGBT pravima.

Lažna najava održavanja “Parade ponosa” u Leskovcu, isterala je na ulice preko 200 srednjoškolaca koji su, prema saznanjima Zaštitnika građana, pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svoju homofobičnu stranu uzvikivanjem parola, pa je pokrenuo i postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada resornog ministarstva.

Smatramo da je od izuzetnog značaja da se sprovede edukacija u cilju razvijanja tolerancije i podizanja svesti zainteresovanih aktera u sistemu obrazovanja i vaspitanjima o pravima LGBT osoba i želimo da se Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što više uključi - naveo je Zaštitnik građana.

Ministrarstvo je o ovom dešavanju obavestilo Ombudsmana i zatražilo od svih srednjih škola u Leskovcu da utvrde da li su i njihovi učenici učestvovali na ovom protestu.

Nakon utvrđivanja onih koji su bili na skupu, Ministarstvo je skrenulo pažnju školama da moraju obavestiti i policiju, kao i Centar za socijalni rad, a protiv učenika koji su učestvovali u protestu pokrenute su zakonske procedure, navelo je resorno ministarstvo u odgovoru Zaštitniku građana.

Koje su to procedure, ipak, ne saopštavaju.

Podsetimo, početkom marta na društvenim mrežama pojavila se lažna informacija da će se u Leskovcu održati Parada ponosa.

Samo nekoliko dana nakon ove informacije, u samom centru grada učenici srednjih škola su organizovali protest i tom prilikom se sukobili sa policijom, ali i odgurnuli novinara portala Jugmedija koji je fotografisao.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.