Izvor: RTS, 26.Jun.2021, 18:41

Nevreme protutnjalo kroz Ivanjicu, Arilje, Studenicu, Blace, Leskovac - u nekim krajevima padao grad veličine jajeta

Olujno nevreme sa jakom kišom i gradom zahvatilo je ivanjičku opštinu. Najviše štete ima u selu Erčege gde su oštećeni poljoprivredni usevi i zasadi maline. Nevreme i u Studeničkom kraju i Blacu. Sa 60 stanica iz Kruševca ispaljeno je 330 raketa. Kosovsku Mitrovicu i okolinu pogodilo nevreme praćeno gradom i jakim pljuskom.
U popodnevnim satima grad je u dva navrata tukao ivanjičku opštinu. Uprkos tome što je sa 22 protivrgadne stanice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispaljeno oko 140 raketa, pričinjena je šteta u šest mesnih zajednica: Bratljevo, Erčege, Katići, Močioci, Radaljevo, Ivanjica.

Grad veličine oraha i teniske loptice padao je na području Erčega, a Goran Resimić, predsednik mesne zajednice kaže da su ledenice padale oko dvadeset minuta. Stradale su ratarske kulture i voće, pogotovo malinjaci, u kojima je narednih dana trebalo da krene berba.
Momčilo Mitrović, predsednik Opštine Ivanjica rekao je za RTS da je šteta najveća na zasadima voća, prvenstveno na malini i na putnoj infrastrukturi.

"Za sada imamo informacije da je sedam mesnih zajednica pogodilo veliko nevreme. Sam grad je bio veličine oraha u nekim mestima. Nadamo se da šteta neće biti velika, ali očigledno kada komisije budu izašle na teren situacija neće biti sjajna", istakao je Mitrović.
Prema njegovim rečima, preko 140 raketa je ispaljeno iznad teritorije Opštine Ivanjica.  Ovo su preliminarne informacije sa radarskog centra Sjenica.
"Morali smo zvati Ministarstvo poljoprivrede u pomoć koje je izašlo u susret i očekujemo dopremu jedne količine raketa iz užičkog radarskog centra, od početka protivgradne sezone u Ivanjici je ispaljeno preko 300 protivgradnih raketa što je stvarno mnogo. Nadamo se da smo nešto sačuvali ali možete zamisliti šta bi padalo da ljudi nisu ovoliko pucali i ovoliko radili", kaže predsednik Opštine Ivanjica
Od nedelje, ponedeljka i utorka biće poslate komisije na teren, da bi se sagledala šteta.

"Nadamo se da neće biti i nadamo se da je ovo poslednji talas nevremena, ali se opet moramo spremiti da se branimo i za ubuduće vreme, jer je leto bezmalo tek počelo", zaključio je Mitrović. 
Opštinske komisije će proceniti štetu, a strelci su i dalje u pripravnosti, jer je najavljen još jedan talas gradonosnih oblaka tokom noći. 

Gradonosni oblak je pričinio štetu i u Opštini Arilje. Stradalo je područje Grivske i Severova. 
Na gradonosne oblake u poslepodnevnim časovima sa 60 protivgradnih stanica Radarskog centra Kruševac ispaljeno je 330 raketa.
Najveću aktivnost imali su strelci na područja Brusa, Blaca i Ćićevca gde je zabeležena sugradica i grad veličine lešnika, a dejstvovalo se i sa teritorije Prokuplja, Varvarina, Kruševca i Aleksandrovca. Štete za sada nisu prijavljene. 
Oko 15.30 Studenicu kod Kraljeva pogodilo je nevreme. Deset minuta padao je grad koji je, po rečima predsednika Mesne zajednice Studenica Dragana Jevremovića, bio i veličine oraha.
Za sada se samo pretpostavlja da ima štete u malinjacima i baštama.
U radarskom centru Bešnjaja RHMZ-a rekli su da je jak gradonosni oblak nastao zapadno od Ivanjice i stalno se regenerisao.

Prošao je planinskim krajem preko planina Čemerno, Radočelo i Stolovi gde je retka mreža protivgradnih stanica. Strelci su ispalili sve raspoložive rakete, a grad je, prema izveštajima zahvatio Mlanču, Studenicu, Ušće i Međurečje.  
Oko 15 časova nevreme je protutnjalo u pojedinim delovima opštine Blace. Kroz jaku kišu, padao je i redak grad veličine teniske loptice ili jajeta, a veću štetu sprečili su strelci protivgradne zaštite, koji su ispalili oko 40 raketa.

Za sada nema informacija o većoj šteti na usevima ili objektima, dok su oštećenja moguća na vozilima, koje su vlasnici štitili tepisima i ceradama.
Nevreme je oko 16 sati stiglo do Bojnika i Leskovca.

Protivgradni strelci odlično su dejstvovali, uspeli su da razbiju gradonosne oblake pa je sitan grad praćen jakom kišom padao pet minuta.
Ne očekuje se veća šteta. Strelci ispaljuju rakete na Kukavici. U Leskovcu kiša prestaje.
Kosovsku Mitrovicu i okolinu pogodilo je nevreme praćeno gradom i jakim pljuskom.
Usled obilnih padavina, koje su u kratkom periodu pogodile severni deo Kosovske Mitrovice, centar grada se našao pod vodom.
Put Kosovska Mitrovica - Zvečan je na pojedinim deonicama potpuno pod vodom, pa se saobraćaj odvija usporeno.
Vetar olujne jačine, koji je protutnjao pirotskom kotlinom, oborio je dva stoletna stabla lipe na Keju pored Nišave, najvećem pirotskom šetalištu, nedaleko od centra grada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRNI OBLACI I NA JUGU Nevreme pogodilo Kraljevo, Blace, a onda i Leskovac: Padao grad, nije pomoglo ispaljivanje 330 RAKETA (VIDEO)

Izvor: Blic, 26.Jun.2021

Nevreme je zahvatilo kraljevački kraj i protutnjalo u pojedinim delovima opštine Blace. Na gradonosne oblake sa 60 protivgradnih stanica Radarskog centra Kruševac ispaljeno je 330 raketa. Protivgradni strelci su dejstvovali, pa je sitan grad praćen jakom kišom padao pet minuta u Bojniku i Leskovcu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.