Najčešća imena na jugu: Nekada Jelena i Dragan, sada Sofija, Dunja, Luka i Vasilije

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2024, 16:07

Najčešća imena na jugu: Nekada Jelena i Dragan, sada Sofija, Dunja, Luka i Vasilije

Najčešća imena u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, i Prokuplju su Jelena i Marija kod žena i Dragan i Aleksandar kod muškaraca, dok su od 2011. godine do 2022. godine roditelji najviše devojčicama davali imena poput Dunja, Nikolina, Sofija i Lena, a dečacima Luka, Vasilije, Mihajlo i Lazar, pokazuju podaci Popisa stanovništva. Najčešča prezimena na jugu su Stojanović, Jovanović, Đorđević i Stanković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Popis stanovništva koji je rađen 2022. godine pokazao je da su u Nišu najčešća ženska imena Jelena, Marija, Milica, Aleksandra, a muška Aleksandar, Dragan, Nikola, Milan i Zoran.

foto: screenshot/publikacije.stat.gov.rs/

Međutim, trendovi se menjaju sa godinama, pa su tako i popularna imena menjana kroz decenije. U poslednjih desetak godina, od 2011. do 2022. godine u Nišu su najpopularnija ženska imena Sofija, Dunja, Mila, Lena, Petra, Nikolina, Maša, Nina, Nađa i Sara, dok su dečaci najčešće dobijali imena Luka, Vasilije, Lazar, Vuk, Mihajlo, Pavle, Andrej, Petar, Aleksa i Bogdan.

U Nišu su 90-ih godina najčešća ženska imena bila Milica i Jovana, 80-ih i 70-ih Jelena i Marija, 60-ih godina su to bila imena Vesna, Snežana i Slađana, a 50-ih Slavica, Snežana i Ljiljana.

Kada je reč o muškim imenima u Nišu su roditelji 90-ih godina najviše deci davali imena Nikola, Luka i Petar, 80-ih su najpopularnija imena bila Milan, Miloš i Marko, 70-ih Dejan, Ivan i Milan, 60-ih Zoran, Dragan i Ljubiša, a 50-ih godina Slobodan, Zoran i Miodrag.

foto: screenshot/publikacije.stat.gov.rs/

Najpopularnija ženska imena u drugoj deceniji 21. veka u Leskovcu su Nikolina, Sofija, Lena, Dunja i Petra, a muška Luka, Vasilije, Lazar, Pavle i Mihajlo.

Slično je i u drugim mestima Jablaničkog okruga - najčešće žensko ime koje su roditelji davali od 2011. do 2022. godine je u Bojniku, Lebanu i Vlasotincu isto - Nikolina. U Medveđi je Dunja, a Crnoj Travi je Tara.

Kada je reč o muškim imenima u Vlasotincu i Lebanu je u tom periodu najčešće bilo Luka, u Bojniku Aleksa, a u Medveđi i Crnoj Travi Lazar.

Popis pokazuje da je Pirotu najviše žena sa imenom Marija i Jelena, a najviše muškaraca sa imenima Dragan i Zoran.

Poslednjih godina, tačnije od 2011. do 2022. godine, najpopularnija ženska imena su Lena, Sofija, Nikolina, Mila i Dunja, muška Luka, Mihajlo, Lazar, Petar i Pavle.

U Babušnici su najčešća imena u tom periodu Lana i Aleksa, u Beloj Palanci Dunja i Mihajlo, a u Dimitrovgradu Dunja i Luka.

Najčešća imena u Vranju su kod žena Jelena i Dragana, a muška Dragan i Goran, pokazuje Popis stanovništva.

Od 2011. do 2022. godine najpopularnija ženska imena u Vranju bila su Dunja, Nikolina, Lena, Petra i Sofija, a muška Pavle, Luka, Vasilije, Petar i Lazar.

U istom periodu u Bosilegradu su roditelji najčešće birali imena Lena i Nikola, u Bujanovcu Sara i Amar, u Vladičinom Hanu Dunja i Luka, a u Preševu Erina i Ajan. Ime Nikolina najpopularnije je bilo i u Surdulici i u Trgovištu, a najčešće muško u Surdulici je bio Nikola, a Vasilije u Trgovištu.

Dok je najčešće žensko ime u Prokuplju Marija, poslednjih godina devojčice najčešće dobijaju ime Dunja, pokazuje podaci iz Popisa.

Među najpopularnijim ženskim imenima od 2011. do 2022. godine su i Sofija, Nikolina, Lena i Petra, dok su najčešća muška imena Vasilije, Pavle, Đorđe, Lazar i Bogdan.

U Blacu su poslednjih godina najčešća imena Nikolina i Luka, u Žitorađi Dunja i Vasilije, a u Kuršumliji Dunja i Mihajlo.

Kada je reč o prezimenima, najčešća u Nišu su, pokazuje Popis, Jovanović, Stojanović, Đorđević, Nikolić i Stanković.

U Leskovcu je najviše onih sa prezimenom Stojanović, u Vranju sa prezimenm Stanković, u Pirotu je najčešće prezime Đorđević, a u Prokuplju Stojanović.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.