Leskovac: Besplatno zemljište za gradnju fabrike autodelova

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Besplatno zemljište za gradnju fabrike autodelova

Odbornici Skupštine Leskovca usvojili su na današnjoj sednici odluku o besplatnom ustupanju skoro šest hektara zemljišta kompaniji "Aptiv Pakard" koja će u izgradnju i opremanje fabrike u tom gradu uložiti oko 25 miliona evra i u naredne tri godine zaposliti najmanje 2.000 radnika.

Odbornici su usvojili i nacrt ugovora sa "Aptiv Pakardom" o uslovima pod kojima će se graditi fabrika za proizvodnju kablova za automobilsku industriju kao i o obavezama grada i države Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da će u fabrici čija je izgradnja već počela u Zelenoj zoni u severnom delu grada, do kraja godine biti zaposleno oko 280 radnika, naredne godine više od 1.000, a 2020. godine svih 2.000 radnika."Interesi grada nisu ostali nezaštićeni. 'Aptiv Pakard' je dužan da u roku od 45 dana od dana overe ugovora, kao sredstvo obezbeđenja gradu, preda besuslovno bankarsku garanciju od 123.952.299,77 dinara, što predstavlja tržišnu vrednost zemljišta, i da dostavi dve blanko menice", kazao je Cvetanović.

Komentarišući druge detalje predloga ugovora, on je kazao da će iz budžeta lokalne samouprave i Vlade Srbije biti izdvojeno ukupno 150 miliona dinara za komunalnu infrastrukturu.

Odbornici opozicije podržali su dolazak "Aptiv Pakarda" u Leskovac, navodeći da će na osnovu očekivanog priliva u budžetu od poreza na zarade, prosečna plata u toj fabrici iznositi od 24.000 do 30.000 dinara neto dok je gradonačelnik kazao da u nacrtu ugovora piše da će bruto zarade biti za 50 posto veće od minimalne bruto zarade u Srbiji u odnosu na januar i februar ove godine.

Odbornike Demokratske stranke Saša Stojanović glasao je protiv usvajanja odluke navodeći da je ona zakasnela s obzirom da se fabrika uveliko gradi.

"Zakon nalaže da se izvođač radova ne može uvesti u posed dok ne dobije građevinsku dozvolu", kazao je Stojanović.

Fabriku "Aptiv Pakard" d.o.o. Leskovac osnovala je engleska kompanija "Delfi" sa sedištem u Kentu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.